OSLO (Nettavisen): Det var onsdag kveld at Carl I. Hagen la ut følgende melding:

«Hører på NRK-TV at den siktede i Anja-saken er tidligere straffedømt, senest i januar i år. Hvorfor i all verden satt han ikke inne? Hadde vi hatt en skikkelig regjering med nok fengselsplasser og skikkelige dommere ville han sittet inne og Anja ville vært i live. Det rødgrønne flertallet har Anjas død på sin samvittighet. Jeg gremmes!»

Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken.

Drapet på 21 år gamle Anja Weløy Aarseth i Ålesund har rystet hele Norge. En 24 år gammel mann ble onsdag pågrepet og siktet i saken. Han har erkjent at det var han som forvoldte Anjas død. Mannen er tidligere straffedømt for blant annet drapstrusler, ulovlig oppbevaring av våpen og narkotikabruk.

Les også: - Jeg tror mange har forståelse for Hagens syn

- Hagen må beklage
Torsdag er KrF-leder Knut Arild Hareide gjesteredaktør i Nettavisen.

Han er klinkende klar overfor Hagen:

- Carl I. Hagen må umiddelbart beklage. Det er mitt viktigste budskap. Det er en fullstendig avsporing av den politiske debatten. Det å utnytte en så tragisk sak i valgkampinnspurten er usmakelig og uverdig, sier Hareide til Nettavisen.

Hareide fortsetter:

- Jeg forventer mer av en mann med 40 års erfaring. Dette virker som et utspill som kunne kommet fra en FpU-er på gutterommet, sier han.

Les også: Siktede erkjenner drapet i Ålesund

- Litt uheldig spissformulering
Meldingen til Hagen ble kort tid etter slettet fra Frp-veteranens side, men kopier av meldingen var allerede ute på sosiale medier.

- Det var en litt uheldig spissformulering fra min side, sagt i affekt. Men han skulle selvfølgelig ha sittet inne, sier Carl I. Hagen til Nettavisen.

- Snilistisk kriminalpolitikk
Hagen står fast på sitt innhold i FB-meldingen:

- At denne mannen ikke sitter inne, mener jeg er et resultat av regjeringens snillistiske kriminalpolitikk. Hvis denne mannen hadde fått enn lengre straff enn 90 dager, ville han trolig ha sittet inne, sier Hagen opprørt.

- Hva gjør regjeringen med de 1100 som venter i soningskø? spør Hagen.

Hagens oppdatering har blitt hyppig delt og kommentert på det sosiale nettstedet Twitter.

«Dette er så drøyt»
«Synes Carl I. Hagen har gått langt over streken», «Carl I. Hagen har kjørt solo lenge nå, og bør ikke tas til Frps 'inntekt'», «Gratulerer med en av årets mest smakløse kommentarer», «Dette er så drøyt», er noen av kommentarene.

«Enkelte insisterer på å svine til sitt ettermæle. Gang på gang. Carl I. Hagen», skriver advokat Jon Wessel-Aas på Twitter.

Leirstein: - Jeg støtter Hagen
Frps stortingsrepresentant Ulf Leirstein sitter i justiskomiteen på Stortinget. Han har forståelse for Hagens synspunkt:

- Dette føyer seg inn i en lang rekke av uheldige konsekvenser av norsk kriminalpolitikk, sier Leirstein til Nettavisen.

- Støtter du Hagens ytring?

- Ja, jeg synes det er viktig å si sannheten og at folk flest - som inkluderer Carl I. Hagen - må få ytre seg i slike saker, sier Leirstein.

FpU-leder Himanshu Gulati mener man bør være forsiktig med slike utspill som Hagens.

- Jeg er glad for at Carl sier han spissformulerte seg. Av hensyn til de involverte synes jeg at man i tragedier skal være forsiktige med å tenke om ting kunne endt annerledes, men på et eller annet tidspunkt er det viktig å snakke om hvorfor straffedømte ikke blir satt inn med en gang, sier Gulati til Nettavisen.

Ap: - Ikke valgkampsak
Arbeiderpartiet ønsker ikke å delta i noen debatt om Hagens utspill.

- Drapssaken i Ålesund er en dypt tragisk sak. Mine tanker går til familien og Anjas venner. Jeg mener det er feil å gjøre dette til en valgkampsak, sier Aps parlamentariske leder, Helga Pedersen, til Nettavisen.

VALG 2013: Følg valgkampsnakket på Nettavisens liveblogg her.

HTML EMBED