Ap gjør et stort hopp og Høyre faller kraftig, men det er fremdeles borgerlig flertall.

Det viser augustmålingen som Opinion Perduco har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mens Ap går fram med 4 prosentpoeng til 29,2 prosent oppslutning, går Høyre tilbake hele 4,9 prosentpoeng til 27,1 prosent.

- Målingen avspeiler endringene og de bevegelsene vi har sett siden tilsvarende måling i juni, sier valgforsker Bernt Aardal til ANB.

Tre forhold
Målingen har tre trekk som Aardal mener bekrefter endringene som har vært i sommer: Framgangen til Arbeiderpartiet, tilbakegangen til Høyre og resultatet til Miljøpartiet De Grønne.

Men om Arbeiderpartiet, som henter mange velgere ned fra gjerdet, har en god måling, går det dårligere for de to andre regjeringspartiene. SV er under sperregrensen og Senterpartiet rett over. Kristelig Folkeparti og Venstre gjør sine sterkeste målinger siden henholdsvis februar og november 2012.

Ap, SV og Sp oppnår til sammen 62 mandater, 24 færre enn i 2009. H, KrF, Frp og V oppnår 103 mandater, 20 flere enn ved forrige valg. Høyre og Frp får ikke rent flertall. Rødt får ett mandat og Miljøpartiet De Grønne får tre mandater.

I faresonen
- Denne målingen viser at SV fortsatt er i faresonen med tanke på den magiske sperregrensen, sier Bernt Aardal. SV har sin svakeste måling siden denne rekken av målinger ble påbegynt i februar 2007. Miljøpartiet De Grønne mangler med sine 3,5 prosent i oppslutning bare 0,1 prosentpoeng på å være like store som SV.

- Dette er altfor svake tall, som ville gitt oss det første Stortinget nærmest uten sosialister på 40 år. Alle som vil ha en kraft til venstre for Ap må stemme på oss på mandag, formaner SV-leder Audun Lysbakken.

- Miljøpartiet De Grønne er jevnstore med SV, og bakgrunnstallene viser at de kaprer langt flere SV-velgere enn før sommeren. Hva blir SVs strategi for å møte utfordringen?

- Hvis man vil stemme både grønt og rødt, må man stemme på SV. Vi er like grønne som dem, og i tillegg er vi på venstresiden. Miljøpartiet De Grønne åpner jo for Erna Solberg, kontrer Lysbakken.

Valgkamp til siste time
Høyre-leder Erna Solberg tar tilbakegangen med stor ro.

- Blir dette valgresultatet vil det bli et av de beste valgene for Høyre etter andre verdenskrig, sier Solberg til ANB.

- Jeg skal drive valgkamp til siste time for å overbevise velgerne om at et stort Høyre er viktig for en styringsdyktig regjering, legger hun til.

Ap-sekretær Raymond Johansen slår fast at Norge med dette som valgresultat ville fått en av de mest høyrevridde regjeringene i Europa.

- Det eneste som kan forhindre dette er et sterkt Ap. 750.000 velgere har ikke bestemt seg. De avgjør valget. Vi skal jobbe beinhardt hver dag for å vinne flest mulig stemmer for fellesskapsløsninger og mot gigantiske skattelettelser, sier Johansen.

Tallenes tale
Målingen til Opionion Perduco er tatt opp i perioden 27. august til 2. september. 978 personer er spurt per telefon, og 81 prosent har avgitt partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra juni i parentes):

  • Ap ... 29,2 prosent (fram 4,0)
  • SV .. 3,6 prosent (tilbake 0,8)
  • Sp ... 4,3 prosent (tilbake 0,7)
  • Høyre... 27,1 prosent (tilbake 4,9)
  • Frp ... 18,7 prosent (tilbake 1,2)
  • KrF ... 6,0 prosent (fram 0,9)
  • Venstre ... 5,0 prosent (fram 0,9)
  • Rødt ... 1,4 prosent (fram 0,4)
  • Miljøpartiet de grønne ... 3,5 prosent (fram 1,3)
  • Andre ... 1,1 prosent (tilbake 0,2)

KrF i medvind

KrF-leder Knut Arild Hareide hadde en god dag onsdag da VG - samme dag som KrF feiret sine 80 år - brakte en måling som ga partiet en oppslutning på 7,1 prosent. Det ville gitt KrF 13 stortingsrepresentanter.

Torsdag kom Opinion Perducos måling for Avisenes Nyhetsbyrå, der Kristelig Folkeparti og Venstre gjør sine sterkeste målinger siden henholdsvis februar og november 2012. På denne målingen får KrF 6,0 prosent, Venstre får 5,0.

På KrFs jubileumsmarkering onsdag, fikk Hareide selskap av blant andre tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik utenfor partiets valgbod på Karl Johan i Oslo. Der var det taler, jubileumskake og brus for partivenner og velgere.

- Vi trenger KrF og vi trenger de kristne verdiene når vi skal bygge landet, sa Hareide under markeringen.