OSLO (Nettavisen): - Vårt overordnede krav for å støtte en ny regjering er at vi ser starten på en virkelig snuoperasjon mot et bærekraftig samfunn.

Det sier Hanna E. Marcussen, nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne og listetopp fra oljefylket Rogaland.

Marcussen er mandag gjesteredaktør i Nettavisen.

Les også: I dag blir Nettavisen grønn

Her er partiets fem krav
Partiet har formulert fem krav til en ny regjering.

* Regjeringen må i løpet av 2014 legge fram en plan for 100.000 nye, grønne arbeidsplasser.

* Regjeringen må innen 2015 legge fram for Stortinget en klimalov som juridisk forplikter framtidige regjeringer til utslippskutt basert på et nasjonal klimabudsjett.

* Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) må gis et nytt juridisk mandat som forplikter fondet til å skape overskudd gjennom investeringer som fremmer bærekraftig utvikling globalt.

* Regjeringen må planlegge og sette i gang med bygging av høyhastighetsbane på en av strekningene som allerede er utredet.

* Det må foretas en gjennomgang av skatte- og avgiftssystemet med formål å utvikle virkemidler som stimulerer miljøvennlig produksjon og atferd.

Les gjesteredaktørens leder: Dette er historiens største kinderegg

- Ønsker en snuoperasjon
Disse kravene står ved lag, sju dager før valget, ifølge Hanna E. Marcussen.

- Er dette absolutte krav, må alt dette på plass?

- Det som er absolutt er det overordna. Vi ønsker en snuoperasjon og vil at det skal tas en avgjørelse om at nå skal Norge bli et bærekraftsamfunn. Skal vi støtte noe må det være endringer med substans. Vi kan ikke støtte en regjering som bare kommer med symboltiltak, sier hun.

Oppslutningen til Miljøpartiet De Grønne har svingt på meningsmålingene. På de beste målingene har partiet vært over sperregrensen med utsikt til flere mandater på Stortinget. På den siste målingen fra InFact for VG og på TNS Gallups måling for TV 2 - begge 1. september - er partiet inne med Rasmus Hansson fra Oslo.

Håper å komme på vippen
Partiets nasjonale talskvinne Hanna E. Marcussen, som stiller på førsteplass på lista fra oljefylket Rogaland, øyner fortsatt håp om å få partiet over sperregrensa. Hun håper partiet kommer på vippen og får innflytelse på en ny regjering. Partiet har ikke vært villige til å velge side før valget, mellom de rødgrønne og den borgerlige blokken.

Sju dager før valget er Marcussen heller ikke villig til å klargjøre dette mer for velgerne. Det er sakene og regjeringens miljøprofil som vil avgjøre, sier hun. Det eneste hun er tydelig på er at Fremskrittspartiet ligger langt unna Miljøpartiet De Grønne i viktige saker - for langt unna.

Les også: - Puslete av Norge

Utelukker Frp
- Det vil være helt utelukket for oss å støtte en regjering med Frp.

- Vil dere ikke vente og se an regjeringsforhandlingene?

- Jeg kan ikke forestille meg at Fremskrittspartiet vil bevege seg langt nok. Det er det eneste partiet som lefler med klimaskepsis, selv om de nå har et partiprogram som anerkjenner det, sier Marcussen.

- Hva om Frp blir et støtteparti for en ny regjering?

- Det er også uaktuelt. Vi vil gjøre det vi kan for å holde Frp unna innflytelse.

For Miljøpartiet De Grønnes tilhengere er det som «å banne i kjerka» når sentrale Frp-politikere trekker forskernes klimakonklusjoner i tvil. Marcussen mener det er liten grunn til å tvile når brede lag av forskere slår fast at mennesket bidrar tungt til dramatiske klimaendringer, og sier vi må handle deretter.

Hansson: - Ubegripelig av KrF og Venstre
De Grønnes Oslo-kandidat Rasmus Hansson uttaler mandag til NTB at partiet vil gjøre det de kan for å holde Siv Jensen unna regjeringskontorene.

- Det er ubegripelig at KrF og Venstre kan se for seg å gi Siv Jensen nøklene til regjeringskontoret. Dersom Frp får makt, vil det bety en rasering av uberørt natur og sjumilssteg tilbake i klimaarbeidet, sier Rasmus Hansson til nyhetsbyrået.

- Vårt svenske søsterparti har bidratt til å holde det høyreradikale Sverigedemokratene utenfor maktens korridorer. Vi har planer om å gjøre det samme i Norge, legger han til.

Hansson avviser at partiet dermed har valgt side.

- Det er mange i KrF og Venstre som opplever et meget stort ubehag ved å gå i kompaniskap med Frp. Det skal lite til før de finner en utvei for å slippe, mener han.

Olje-Olas ettermæle
Oljeiver er ett av ankepunktene Miljøpartiet De Grønne har mot Frp, men partiet er slett ikke fornøyd med hvordan de rødgrønne har forvaltet ansvaret i Olje- og energidepartementet de siste årene.

- Hvordan blir den rødgrønne regjeringens ettermæle når det gjelder tempoet i oljevirksomheten?

- De har åpnet utrolig mange områder for leting og boring, i antall felt er det rekordstyrt. Så i et klimaperspektiv blir det ikke et godt ettermæle, sier Hanna Marcussen.

Hun peker på at oljeutvinningen har gått ned, men at det har andre årsaker.

- Det at man får flere og flere investeringer innen den sektoren, er en utvikling der vi mener det rødgrønne har gått i feil retning.

- Dere vil ha en styrt avvikling av oljeindustrien i løpet av 20 år?

- Ja, men også her er det viktigste at man kommer i gang, blant annet det å ikke åpne flere felter for leteboring. Det viktigste er å komme i gang. Her er det blitt en debatt der også Arbeiderpartiet og Høyre må begrunne hvorfor de vil fortsette. Det er en debatt vi ikke hadde for noen år siden, sier hun.

Les også:

VALG 2013: Følg Nettavisens liveblogg om valgkampen her

HTML EMBED