Gå til sidens hovedinnhold

- Har allerede banket på 100.000 dører

De tjuvstartet valgkampen og er i full gang med dør-til-dør-aksjoner.

OSLO (Nettavisen): Er valgkampen allerede i gang? Det kan se sånn ut. Først ut av startgropa er Høyre, som i helgen tjuvstartet på Vestlandet, i landsdelen der partiet er klart størst med en oppslutning på 44,4 prosent, ifølge VGs målinger.

Hjemme hos Hareide
Lørdag besøkte Erna Solberg Gladmat-festivalen i Stavanger og Vea sykehjem på Karmøy. Søndag reiste hun videre nordover mot Bergen, og i Bømlo møtte hun KrF-leder Knut Arild Hareide hjemme hos hans foreldre. Der ble det prat om borgerlig koalisjon og hjertesaker.

Hareide røpet for pressen at han nok likevel er klar til å bli statsråd, hvis anledningen byr seg etter valget, i motsetning til hva han uttalte i april, like etter at han ble far for første gang.

Satser på direkte velgerkontakt
- Ja, valgkampen har startet litt, sier Høyres valgkamprådgiver Henrik Asheim til Nettavisen.

Men partiet - som i år satser hardt på direkte velgerkontakt - er allerede godt i gang med å banke på dører.

- Vår kampanje startet egentlig for flere måneder siden. Vi har allerede banket på 100.000 dører, men nå går valgkampen inn i en mer intensiv fase, sier Asheim.

Skal banke på 400.000 dører
Partiet sier de skal banke på 400.000 dører før velgerne går til urnene 9. september. Valgkampbudsjettet ligger på mellom 20 og 22 millioner kroner.

- Vi har veldig tro på én til én-samtalen. Vi tror at lokale Høyre-folk er er ute og snakker om Høyres politikk bidrar til å bringe politikken litt nærmere, og når vi er ute og snakker med folk er det vel så viktig å få tilbakemeldinger og høre etter hva som er viktig for velgerne, sier han.

For å klare oppgaven mobiliserer Høyre 7000 til 8000 valgkamparbeidere landet rundt.

- Vi har ikke så mye penger som Arbeiderpartiet, så hele vår valgkamp er veldig baset på dugnad, sier Asheim.

Valgkamputspill i parken
Høyres ungdomsorganisasjon tjuvstartet valgkampen tidlig i uka som gikk med utspillet om å fjerne forbudet mot drikking på offentlig sted.

- Ingen synes det er et problem at noen sitter i parken og tar seg en pils, proklamerte Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy og 1. nestleder Fredrik Punsvik på grønt gress i Frognerparken.

Samling i Ap
Også i Arbeiderpartiet og AUF hevder de å være valgkampklare. Søndag var det samling på Aps valgkampsentral, og de røde T-skjortene med påskriften «Vi tar Norge videre» har vært å se på flere gater og torg.

På hytta med Siv
Og seks uker før valget, inviterte Frp-leder Siv Jensen de tre andre borgerlige partitoppene til hytta. TV 2 rapporterer om noen grå skyer, men god stemning mellom partilederne.

- Vi var enige om at vi skulle prøve å gjøre noe hyggelig sammen før vi skal ut på en lang spurt. Hva er hyggeligere enn å sitte på sjøen og spise litt og kanskje hygge seg litt, sa Jensen til TV 2.

Høyre-leder Erna Solberg benyttet anledningen til å fortelle at hennes høyeste ønske er å få alle fire inn i regjering.

Venter offisielt til august
Offisielt åpner ikke Frp sin valgkamp før 17. august i Ålesund.

- Men valgkampen er jo egentlig i gang allerede, påpeker valgkampleder Ronny Røste overfor NTB.

SV drar i gang for sine del 6. august med hele partiledelsen til stede, mens Arbeiderpartiet som vanlig ikke legger opp til en storstilt åpning, men trolig vil ha et mer grasrotpreget arrangement i et av fylkene, ifølge NTB.

Valgkampåpningene faller uansett mer eller mindre sammen med det politiske arrangementet Arendalsuka, et norsk svar på den langt mer tradisjonsrike svenske Almedalsveckan på Gotland.

Arendalsuka, som første gang ble arrangert i 2012, åpner onsdag 7. august og blir en viktig møteplass mellom ledere i politikk og næringsliv, media og befolkningen få uker før valget.

Ta temperaturen på valgkampen på Nettavisens valgblogg. Delta i diskusjonen med å bruke Twitter-knaggen #Valg13.

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken