Gå til sidens hovedinnhold

Miljøpartiet: - Vi er ikke naive og gammeldagse

Miljøpartiet De Grønne stemples som umodne, naive og gammeldagse av miljøbevegelsen. Selv mener de kritikerne bommer.

Miljøpartiet De Grønne har vind i seilet på meningsmålingene, men nå møter de brottsjøer av kritikk fra miljøbevegelsen.

Mens partiet selv hevder at de er teknologioptimister, mener blant andre Bellona-leder Frederic Hauge at det er tvert om. I et intervju med NRK stempler han MDG som naive og gammelmodige fordi de ikke sier et klart ja til vindkraft og karbonfangst og -lagring. Også Silje Lundberg i Natur og Ungdom og Marius Holm i miljøstiftelsen Zero uttykker tvil om MDGs teknologioptimisme, melder NTB.

- Tar kritikken med stor ro
- Vi tar denne kritikken med stor ro. Dette handler om detaljer. Vi er allerede kåret av Klimavalg 2013 - som er en sammenslutning av mer enn 70 organisasjoner - til det beste miljøpartiet, sier nasjonal talskvinne Hanna E. Marcussen i Miljøpartiet De Grønne til Nettavisen.

Marcussen sier det er forståelig at mange aktører nå vil gå MDG etter i sømmene.

Les også: Dette mener partiene om oljen

- Vil utfordre miljøsinkene
- Med de målingene vi har nå, er det naturlig. Vi vil oppfordre flest mulig til å lese gjennom programmet vårt. Vi ønsker at miljøet kommer høyere på dagsorden og vil gjøre det primært gjennom å utfordre partiene som er de store miljøsinkene, Frp, Ap og Høyre.

Men Marcussen mener kritikerne bommer når de stempler Miljøpartiet De Grønne som gammeldagse, naive og umodne.

Vil avslutte «månelanding»
Marcussen sier partiet ikke er prinsippielle motstandere av karbonfangst og -lagring, men at de mener det vil være klokt å avvikle den norske satsingen på området, det som tidligere er omtalt som Stoltenberg-regjeringens månelanding.

- Dersom dere får bestemme, blir det bråstopp for «månelandingen»?

- Vi vil heller ha satsing på fornybare løsninger. CO2-fangstprogrammet har vært et dyrt og klønete prosjekt fra starten. Andre land har gått forbi oss på dette området, og vi mener vi vil få mer miljøutbytte for pengene om de hadde vært brukt på fornybare løsninger, sier Marcussen.

Stenge gasskraftverk
I partiets program heter det at MDG vil stenge og nedmontere gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad og gå inn for å avslutte det norske CO2-fangstprogrammet. I stedet vil partiet overføre satsingen til geotermisk energi, havvind og andre fornybare energikilder.

Les hele MDG-programmet her

Tror på havvind
- Det satses i dag en halv milliard kroner årlig på fornybar energi, slik dere er opptatt av, er ikke det bra?

- Vi mener denne satsingen bør være mye større. Og vi ønsker i mye større grad å prioritere de løsningene vi vet gir resultater, slik som vindkraft til havs.

MDG går i sitt program blant annet inn for å innføre en nasjonal målsetting for installert kapasitet for havvind innen 2030 og de vil utlyse områdene Nordsjø I og II for kommersiell havvinddrift senest i 2014.

- Fikenblad for oljenæringen
Marcussen beskriver CO2-fangstprogrammet som et fikenblad for oljenæringen.

- Man gjør dette i stedet for å starte omstillingen bort fra oljeindustrien, sier hun.

Marcussen understreker at Miljøpartiet De Grønne er opptatt av et godt samarbeid med hele miljøbevegelsen og at de vil være lydhøre for råd og innspill.

- Teknologi ikke nok
Hun avviser bestemt at Miljøpartiet De Grønne ikke er teknologioptimister, men mener teknologi ikke er nok til å løse klimakrisen.

- Teknolgiutviklingen måtte ha gått ti ganger raskere hvis det alene skulle løst problemet, sier hun.

Samtidig vil MDG øke støtten til forskning, blant annet til Forskningssentrene for miljøvennlig energiteknoligi (FME).

Ap: Tvinne tommeltotter
Eirin Sund, som sitter i olje- og energikomiteen på Stortinget for Arbeidepartiet og er Rogaland Aps førstekandidat, rister på hodet av Miljøpartiets argumenter og sier hun forstår kritikken.

- Jeg skjønner godt at miljøbevegelsen kritiserer Miljøpartiet De Grønne. Hvis vi skal komme i nærheten av å klare klimautfordringene er vi nødt til å foreta oss noe. Å tro at teknologi ikke kan hjelpe oss er å tro på en drøm. For meg ser det ut som om Miljøpartiet De Grønne tror på en drøm om hvordan ting var for 40 år siden. Standpunktet om at teknologiutviklingen ikke går raskt nok, innebærer jo at de blir sittende å tvinne tommeltotter mens andre handler og forsøker å få på plass løsninger, sier hun.

- Vi har nok med SV
Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, sier hans parti er kritiske til å satse alle kort på det norske karbonfangstprosjektet, men der stopper også en smule enighet med Miljøpartiet De Grønne.

- Når Miljøpartiet De Grønne sier de er teknologioptimister så er det bare i retorikken. Det Rasmus Hansson uttalte om norsk forbruk og 80-tallet viser hvor de står. Det der om at bare folk får dekket sine basisbehov, så glemmer de alt annet, er tull. Vi trenger ikke flere miljøpartier på Stortinget som vil flytte industri ut av landet. Vi har SV, og det er mer enn nok, sier Solvik Olsen.

VALG 2013: Følg snakket og diskusjonen om høstens valg på Nettavisens liveblogg:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken