Gå til sidens hovedinnhold

Her er rikingene som bidrar i valgkampen

Og Ap leder pengegaloppen - har fått inn 8 millioner kroner.

OSLO (NTB): Takket være LO har Arbeiderpartiet fått inn mest penger på valgkampbidrag før partiene gjør seg klar for siste innspurt i høst.

Under valgkampen skal partiene vise hva som skiller dem fra hverandre. Før avspark har de også svært ulike finansielle muskler å ta i bruk, målt etter årets valgkampbidrag.

I valgåret publiserer Statistisk sentralbyrå en fortløpende oversikt over partienes inntekter fra valgkampbidrag mellom 1. mars og 6. september. Det er bare summer over 10.000 kroner som blir registrert.

Se hele oversikten på Partifinansiering.no

Materiell og roser
I slutten av juli utgjør Arbeiderpartiets mottatte bidrag over 8 millioner kroner, mest av samtlige partier. Seks millioner kommer fra LO.

- Økonomiske bidrag til valgkampen er selvfølgelig viktig. Mesteparten av pengene brukes til kjøp av materiell og roser. Ved forrige valg gjennomførte vi over 400.000 husbesøk. Denne gangen satser vi på å runde en halv million, sier partisekretær Raymond Johansen til NTB.

Av de sju millionene som har funnet veien til Høyre, har Stein Erik Hagens Canica og forretningsmannen Christian Sveaas bidratt med henholdsvis 1 og 2,5 millioner kroner. Begge har for øvrig donert penger til flere partier.

Drahjelp av partiskatten

Enkeltpolitikere regnes som eksterne aktører, noe som gjør at partiskatt også blir tatt med i bidragsoversikten. Eksempelvis har Senterpartiets partileder Liv Signe Navarsete bidratt med 2,5 prosent av sin bruttolønn, som utgjør 14.484 kroner. Det samme har hennes regjeringskollegaer fra partiet gjort.

SVs partiskatt på 9 prosent gjør at deres regjeringsmedlemmer også er med på lista. Ap-representantenes avgift på 700 kroner er ikke nok til at de blir oppført som givere, men partiet melder at disse midlene sannsynligvis går til valgkampen. I fjor gikk summen til AUF.

KrF på bunn
En enkeltoverføring på 75.000 kroner er det eneste femsifrede beløpet som står oppført hos Kristelig Folkeparti siden mars, noe som er lavere enn hva Rødt kan skilte med. KrF-leder Knut Arild Hareide mener at det er finansiell urettferdighet i valgkampen.

3656556

- Det er klart jeg kunne tenke meg mer penger til disposisjon når vi ser at Høyre har rike onkler og fagbevegelsen involverer seg mye på venstresiden. I stedet må vi i KrF heller være smarte i bruken av de midlene vi har, sier Hareide.

- Hva ville du gjort med en ekstra million i valgkampen?

- Mange er enige med KrF uten at de nødvendigvis kjenner partiet så godt. Derfor ville jeg brukt millionen til å spre budskapet vårt enda mer. Men du vil neppe se et bybilde preget av Knut Arild Hareide-plakater fram mot valget, sier han. (©NTB)

Kommentarer til denne saken