Gå til sidens hovedinnhold

Valgerd vil vente med lisensøkning

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland vil øke NRK-lisensen først når alle nordmenn får muligheten til å ta inn begge NRKs TV-kanaler.

NRK har bedt om en lisensøkning på 110 kroner for neste år, mens regjeringen fryser avgiften på 1.850 kroner i forslaget til statsbudsjett for 2004.

Kringkastingssjef John G. Bernander anslår at konsekvensen blir at NRK må kutte tilbudet med 100 millioner kroner neste år.

- Det tilsvarer nedleggelse av to distriktskontor eller hele NRK2, sa Bernander da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram i oktober.

NRK ba eierne i Kulturdepartementet om en økning av kringkastingsavgiften tilsvarende 5,9 prosent. I stedet blir inntektene stående mer eller mindre stille. Departementet mener at behovet for kompensasjon over statsbudsjettet faller bort med redusert moms på lisensen.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland svarte i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag på spørsmål fra Arbeiderpartiet og SV, ifølge NTB.

Øystein Djupedal (SV) er bekymret for mediemangfoldet i eteren som en følge av det han betegnet som en konkurransedreining i favør av de kommersielle kanalene. Aps fraksjonsleder i kulturkomiteen, Trond Giske, mener det er uprofesjonelt eierskap når rammebetingelsene endres midt under en stor omstillingsprosess. Mens SVs mediepolitiske talsmann Magnar Lund Bergo i tillegg er bekymret for fremtiden for NRKs distriktskontorer.

- Jeg tror NRK vil komme til å trenge bedre rammer, og da får vi se hva behovet blir i årene framover, sa kulturminister Valgerd Svarstad Haugland ifølge NTB.

Hun la til at lisensavgiften først kan økes først når digitaliseringen er gjennomført, og hele landet kan ta inn begge NRKs TV-kanaler.

Kulturministeren mener at NRK får bedre betingelser neste år, blant annet som følge av at statskanalen kan hente ut effekten av redusert momssats. Men for 2005 - året etter at momseffekten skal hjelpe NRK, kan det være behov for å øke lisensavgiften:

- Lisensen er under press, fordi store deler av landet ikke tar inn NRK2. Når digitaliseringen er gjennomført, faller dette presset bort. Og da kan det være naturlig å heve kringkastingsavgiften, sa Valgerd Svarstad Haugland ifølge NTB.

Norges televisjon (NTV), selskapet som er eid av både NRK og TV 2, er skal koordinere utbyggingen av et bakkebasert digitalt TV-nett. I sommer signaliserte NTV ved Tor Fuglevik at nettet, som selskapet ikke skal bygge selv, vil stå ferdig ved utgangen av 2007.

Opprinnelig hadde NTV håpet på et fullt utbygd digital-TV-nett ved inngangen til 2006.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken