Gå til sidens hovedinnhold

Valgets spillkvaler

Lyst på ny tv-spillkonsoll, men vet ikke hvilken du skal velge? TV 2 hjelper deg har sett nærmere på Playstation 3, Xbox 360 og Nintendo Wii.

I disse dager er det rustet for krig på spillkonsollmarkedet. Tre ulike maskiner med hver sine styrker skal kappes om spillfolkets gunst. Man kan lide valgets kvaler av langt mindre.

I skrivende stund er det kun én dag igjen til lanseringen av den stadig utsatte og, for noen, sårt etterlengtede Playstation 3. Konkurrenten Xbox 360 har allerede fått godt fotfeste i markedet etter snart halvannet års fartstid, og den nyskapende Nintendo Wii med sitt helt spesielle styresystem ble sluppet i desember.

Vi allierte oss med entusiast og spilljournalist for ITavisen, Thomas Marynowski. Han har spilt tv-spill i en årrekke, og har bedre kjennskap til de nye konsollene enn de fleste.

Playstation 3

Vi starter med Playstation 3, maskinen alle Playstationfans har siklet etter i lengre tid.

- Du får en maskin som er ekstremt kraftig, og som i tillegg har mange multimediafunksjoner. Innebygd blu-ray-spiller for eksempel, så du kan se filmer i hd-oppløsning. I tillegg kan du legge inn og spille av musikk, surfe på nettet, og legge inn filmer og spill på harddisken, sier Marynowski.

På Playstation 3 kan man også spille ved å bevege på selve kontrolleren i lufta. I bilspill for eksempel, kan du styre bilen ved å tippe kontrolleren mot høyre og venstre. Det støttes ikke av alle spill, og det fungerer ikke alltid helt optimalt. Men, det er en morsom teknologi som i fremtiden også vil bli benyttet på mer nyskapende måter.

-Den største svakheten er kanskje prisen. 6000 kr er mye penger. Spesielt når du har andre valgmuligheter som koster mye mindre. Samtidig har ikke PS3 verdens beste spillutvalg per i dag, mener Marynowski.

Har du en Playstation fra før, og ønsker å spille noen av dine gamle spill på den nye konsollen, kan du dessverre ha et problem. Det er nemlig ikke alle gamle spill som støttes på den europeiske utgaven av PS3. Sony har riktignok nylig kommet med en pressemelding, der de lover at du ved hjelp av å laste ned en oppdatering fra nettet, vil få utvidet støtte til de gamle spillene dine. Her kan du sjekke hvilke spill som støttes.

Xbox 360

Xbox 360 er den av konsollene som har vært lengst på markedet. I likhet med Playstation 3 er det snakk om en maskin med gode multimediaegenskaper og muskler.

- Det er sterkt fokus på veldig bra grafikk, høy oppløsning, og bra lyd. Xbox 360 er veldig teknisk gjennomført, og det sterkeste med den er kanskje onlinemulighetene. Altså mulighetene for å spille mot andre på nett. Der er Xbox 360 uten tvil best, oppsummerer Marynowski.

Microsofts spillkonsoll har vært i butikkene en stund, og det gir det en fordel i forhold til de andre hva spillutvalg angår. Du har mange å velge mellom, men på den annen side kan sjangerbredden være noe snever.

- Det er mye action, bilspill og monstre. Ganske gutteorienterte spill kan man si, så de familievennlige titlene er noe nedprioritert, forklarer Marynowski.

På den annen side har Xbox 360 en tjeneste som heter livearcade. Her kan du laste ned småspill rett fra nettet og inn på Xboxens harddisk. Det er rett nok ikke gratis, men langt fra dyrt. Spillene du kan hente, er både klassiske arcadespill, som Pacman og Frogger, og andre nyutvikla småspill, der målet er å underholde, og ikke å blende deg med vakker grafikk.

- Ved siden av det noe smale sjangerutvalget på spill, er det et minus at du må kjøpe ganske mye tilbehør hvis du virkelig vil få full funksjonalitet ut av Xboxen. For eksempel må du kjøpe en ekstern hd-dvd-spiller dersom du vil se filmer i det nye hd-formatet, og vil du gå på nett trådløst må du kjøpe eget utstyr for dette, sier Marynowski.

Til slutt er det verdt å nevne at konsollen har et ganske høyt støynivå, noe som kan bli plagsomt.

- Det er sagt at Microsoft jobber med å få dempet denne støyen på nye utgaver, men det har ikke kommet noe konkret enda, forteller Marynowski.

Nintendo Wii

Nintendo Wii er den mest innovative av de tre konsollene. Spesielt er det måten man styrer spillene på som er nyskapende.

- Hele prinsippet er at man beveger på de unike kontrollerne. Du styrer med hendene rett og slett. Du behøver for så vidt ikke stå oppreist og vifte, men kan like gjerne sitte rolig i sofaen og egentlig bare bruke små håndleddbevegelser. Tanken er at det skal være ekstremt inkluderende. Spesielt for de som kanskje ikke er vant til spill. De som synes det er overveldende mange knapper og spaker på de andre kontrollere. Her kan du bare ta tak i kontrolleren og begynne å spille, forklarer Marynowski.

At det skal være inkluderende gjenspeiler seg også på andre måter. Nintendo Wii er liten og lett å sette opp, og prisen er den laveste blant de tre konkurrentene. Nintendo ønsker med Wii å henvende seg til alle, samtidig som den kanskje har litt lite å tilby de voksne, mer ihuga spillerne.

- Det er mange barnevennlige spill. Mye farger, og søte, sjarmerende figurer. Et annet minus er at det foreløpig ikke er så mange spill å velge mellom i hyllene, sier Marynowski.

Wii er heller ikke den maskinen som byr på den beste grafikken, og dersom du er ute etter en konsoll som kan gjøre mer enn å kjøre spill, er ikke dette det beste valget.

Konklusjon
Hadde man hatt muligheten, hadde kanskje det enkleste vært å kjøpe alle de tre konsollene. Dessverre er det ikke så mange lommebøker som tillater slik luksus. Vi spurte ITavisens spilljournalist, Thomas Marynowski, til råds.

- Hvis du skal ha én konsoll i dag, så er det nok Xbox 360 som totalt sett er det beste kjøpet. Både med tanke på pris, spillutvalg og funksjoner. Men, hadde det vært meg hadde jeg ventet litt, kanskje til høsten, og sett hvordan disse maskinene utvikler seg. Det vil komme nye funksjoner og masse nye spill framover. Så se det litt an og finn ut hva som frister mest når de to nyeste konsollene har fått mer tid på seg, anbefaler Marynowski.

PLAYSTATION 3

XBOX 360

NINTENDO WII

Pris ca 6000 kr

Pris ca 3000 kr

Pris ca 2500 kr

Pluss:

Pluss:

Pluss:

Kraftig

Flott grafikk

Rimelig

Funksjonell

Mange spill

Enkel

Blue-ray-spill

Gode onlinemuligheter

Nyskapende

Barnevennlig

Minus:

Minus:

Minus:

Dyr

Mye støy

Svak grafikk

Få spill

Snever spillsjanger

Få spill

Trenger tilbehør for full utnyttelse

Få funksjoner

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre