Har du bestilt ferie til Tyrkia, USA eller Argentina i sommer er det bare å slippe jubelen løs.

Sammenlignet med samme tid i fjor har disse populære feriedestinasjonene blitt opptil 26 prosent billigere.

Den norske kronen har skutt i været, som gjør det deilig å være norsk i utlandet. DnB Nor Markets tror den sterke kronekursen vil vare fremover, til tross for fallende oljepris og gjeldsuro i Hellas.

Les også:Lysende fremtid for kronen

Samtidig som kronen holder seg stabilt sterk faller enkelte valutaer som en stein mot kronen. Dermed får norske turister mye mer for pengene.

Her ser du oversikten over hvor det er aller lurest å reise i sommer – og i året som kommer:

USA
Legger du sommerferien til USA - hold deg fast. Ferieturen blir nemlig 21 prosent billigere enn den hadde vært i fjor. Kursen har stupt fra 6,52 til 5,37 siden 30. juni i fjor, så det er bare å åpne lommeboka på vidt gap på USA-turen.

Nyt den svake dollaren mens det varer. Dollaren er på et rekordlavt nivå på grunn av lav rente og skuffende økonomisk utvikling. DnB Nor Markets tror at dollarkursen er urealistisk lav siden den har blitt tynget av katastrofen i Japan, stigende energipriser og ekstremvær. De tror dollaren vil styrke seg nesten åtte prosent det kommende året, og vil ende på 5,92.

Flere valutaer, deriblant Hong Kong dollar, følger USAs dollarkurs, og vil få omtrent samme utvikling mot den norske kronen.

Eurosonen
Gjeldsproblemene gjør euroen svakere, og den skal svekkes ytterligere i løpet av året. Det forventes at sentralbanken vil heve renten i juli selv ved inflasjon, men at rentens toppnivå da er nådd. Hvis dette skjer vil euroen svekkes i løpet av året. Har du lagt sommerferien til Spania, Frankrike eller andre euroland kan du glede deg over valutarabatt og shoppe med god samvittighet.

Akkurat nå må du betale 7,77 kroner for en euro. Det er 20 øre mindre enn for et år siden, som betyr at ferien til eurosonen er 2,6 prosent billigere enn i fjor. I året som kommer forventes euroen å bli enda svakere.

Mange europeiske valutaer har en fast vekslingskurs mot euroen, som i Danmark og Baltikum. Det betyr at kursutviklingen vil være den samme som euroens utvikling mot den norske kronen.

Storbritannia
Pundet er for tiden relativt svak i forhold til kronen – en gladnyhet for shoppingfrelste nordmenn som legger sommerferien til London.

Dollaren vil imidlertid trolig styrkes, og det er sterk samvariasjon mellom dollar og pund. Selv om London-turen din kan bli litt dyrere i tiden fremover, er likevel pundet svakere enn normalt.

Om ett år tror DnB Nor Markets at du må betale 9,39 kroner for ett pund framfor dagens kurs på 8,68.

Tyrkia
Går sommerferien til Tyrkia er det bare å åpne lommeboka på vidt gap. Den tyrkiske liren er nemlig hele 26 prosent billigere denne sommeren!

Mens du måtte punge ut med 4,17 kroner for en lire i fjor, koster den nå bare 3,31 kroner. Årsakene er store underskudd på driftsbalansen og høyt rentenivå.

Liren skal bli litt sterkere i løpet av året, så dette er perfekt timing å sette kursen mot Tyrkia.

Argentina
Argentinske pesos har vært i fritt fall de siste tre årene på grunn av problemer med å få inflasjonen under kontroll. Hvis Argentina er årets reisemål sparer du hele 26 prosent i forhold til om du hadde dratt i fjor. En peso koster nå 1,31 kroner mot 1,65 kroner i fjor.

Feriefesten stopper ikke der. Det kommende året skal kursen falle nesten ti prosent til 1,22.

Sverige
Sommerens harryhandel er så vidt litt dyrere enn i fjor sommer. Den svenske kronen var en av de store vinnerne i valutamarkedet, men er blitt svekket de siste månedene. I løpet av året blir det enda dyrere å være norsk i Sverige, med en forventet vekst på over fire prosent.

Sveits
Francen er rekordhøy etter gjeldsuroen i eurosonen, siden den sveitsiske valutaen blir ansett som trygg havn i valutamarkedet. Nå koster en franc 6,44 kroner, som er seks prosent mer enn samme tid i fjor.

Det kan være en god idé å utsette turen til Sveits. DnB Nor Markets tror nemlig francen vil stupe nesten 13 prosent det neste året. Årsakene er bedre utsikter i Europa og at aksjemarkedet og rentenivået skal stige.

Russland
Du får over 8 prosent rabatt på Moskva-turen sammenlignet med i fjor. Nå må du betale 19,25 kroner for hundre rubler.

Kursen var imidlertid enda lavere i vinter. I begynnelsen av mars utvidet den russiske sentralbanken handelskorridoren for den russiske rubelen for å roe ned inflasjonen, som styrket valutaen. Rubelen forventes å svekkes med over fire prosent til neste år.

Brasil
Om samba står på sommerprogrammet kan du glede deg over fem prosent svakere valutakurs enn i fjor, fra 3,60 til 3,42 kroner for en real. Det skal bli ytterligere fem prosent billigere i løpet av året, og kursen skal helt ned til 3.29.

Chile
Chile-ferien er så vidt billigere enn den hadde vært i fjor. Den chilenske pesoen skal ned ytterligere noen prosent i løpet av året til 1,12 kroner for en peso.

Det kan være en bedre idé å vente med Chile-turen til høsten. Sentralbanken ønsker en lavere valutakurs, og om tre måneder tror DnB Nor Markets at pesoen får en knekk og raser ned til en kurs på 0,64.

Canada
Som turist i Canada får du solide 11 prosent i rabatt sammenlignet ned samme tid i fjor. Årsakene er fall i oljeprisen og dårlige tider i nabolandet USA. Kursen ventes å bli noe mer svekket i løpet av året.

Mexico
Skal du færra te Mexico i sommer er det ti prosent billigere enn det hadde vært i fjor. Kursen ligger nå på 45,8 kroner for 100 meksikanske pesos. Også Mexicos valuta er tynget av USA, og er ventet å svekkes noe i året som kommer.

Kina
Årets sommertur er 15 prosent billigere enn fjorårets. Kursen har falt til 83,1 kroner for 100 yuan etter myndighetenes eget ønske. Det neste året forventes imidlertid kursen å styrkes med over 12 prosent til 95,07.

Thailand
Smilets land byr også på valutarabatter. I år er kursen 15 prosent lavere enn i fjor etter ønske fra myndighetene, som måtte presse ned kursen på grunn av den store turistsektoren. Neste år skal kursen styrkes med rundt fem prosent til 18,67 kroner for 100 baht.

Australia
Down under er det blitt dyrere å være norsk turist. Den australske dollaren er styrket med fem prosent det siste året på grunn av høy rente og høye råvarepriser.

Kursen forventes å bli tilsvarende fem prosent svakere i året som kommer, så det kan være lurt å utsette kengurubesøket til neste sommer.

Sør-Afrika
Rand har stupt nesten åtte prosent siden i fjor, til glede for nordmenn. Til neste år skal kursen ytterligere ned fem prosent til 0,76 kroner for en rand.