Gå til sidens hovedinnhold

Vamos, Amos?

Hvor går hun, Tori Amos? I sine vante spor, er jeg redd svaret er. Og som vanlig tar hun veldig mange skritt på veien.

Tori Amos
The Beekeeper
Epic/Sony BMG

Egentlig kunne jeg strengt tatt bare byttet ut tittelen og kopiert anmeldelsen jeg skrev av Tori Amos’ forrige plate, ”Scarlet’s Walk”. For et stykke på vei er det det omtrent dette Tori Amos har gjort også.

Men sånt gjør man da ikke. Så la oss ta for oss de kalde fakta: Temaplate, igjen. Et tyvetalls låter. Igjen. Nærmere 80 minutter. Atter en gang. For selvfølgelig: Streberen Tori Amos fornekter seg ikke – hun vet å bruke sin tilmålte tid fullt ut.

Hun er så flink og begavet, Tori, men å begrense seg, det har hun minimal forstand på.

”The Beekeeper” er dagens andre superpretensiøse, ekstremt lange og smått overveldende konseptalbum jeg anmelder. Det første var The Mars Voltas ”Frances The Mute”, som i motsetning til denne er voldsomt uforutsigbar.

At Tori Amos skulle gi ut et altfor langt album basert på et eller annet kløktig uttenkt konsept innenfor et av de tallrike temaene den ambisiøse Amos kunne tenke seg å fordype seg i, det kunne vi sagt på forhånd.

Likeså at det ville bli et album der en rekke vâre, intrikat arrangerte pianodrevne låter ville strømme mot oss som tallrike perler på en snor, vakre på sitt vis alle som én, men likevel – for de av oss som har hørt Tori Amos før, gammelt nytt.

Dette kan sies å være musikalske motstykket til Erik Fosnes Hansens ”Beretninger om beskyttelse”, et overlesset, men fascinerende verk som blant annet kretset rundt nettopp birøkting i kombinasjon med livets store spørsmål.

Det slår meg at de nok er ganske like som personer, de to. Strebende, søkende, intelligente og ekstremt engasjert i estetikk, dybde og fortellerkunst. Hvilket minner meg på: Hvor ble det av den nevnte bokas lenge bebudede del to?

Fosnes Hansen skulle ta et ”Hvordan disponere tiden sin”-kurs hos Tori Amos, skulle han. Da kunne jeg sittet og lest den nå.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen