Vannskader i norske hjem hadde i 2009 en samlet prislapp på 2,8 milliarder kroner. En betydelig andel av skadene ble registrert i feriemåneden juli.

Og statistikken er klar: Betydelig flere nordmenn kommer hjem fra ferie til et hus med vannskader – enn til et hus der tyver har vært på ferde.

For mange kunne imidlertid den våte og ubehagelige overraskelsen vært unngått dersom man hadde husket å skru igjen stoppekrana før feriebilen ble satt i bevegelse.

Oppdages sent
Vannskader og ferietid er en dårlig kombinasjon av flere grunner. Lekkasjer og oversvømmelser i tomme hus oppdages gjerne sent, hvilket øker skadeomfanget.

Folk som bor i gamle hus bør være spesielt oppmerksomme på farene som truer.

- Boliger fra 1950-, 60- og 70-tallet har rør som begynner å bli modne for utskifting og er spesielt utsatt for brudd, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Hans enkle råd er å huske å stenge stoppekrana før avreise. Da kan du garantert spasere tørrskodd inn i boligen ved hjemkomst.

Sluket bør renses
Farene for vannskader truer imidlertid også etter at ferieturen er unnagjort. Sluket i dusjen kan også være en lei kilde til problemer – dersom dette har stått uten vanntilførsel over en lang periode.

- Sluk som ikke renses jevnlig, fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er det stor sjanse for at denne materien stivner og tetter slukets utløp, sier Fiskum.

Resultatet kan være vann utover badegulvet ved første dusjseanse etter endt ferie. Det kan igjen gi fuktproblemer.

Løsningen er å rense sluket før du overlater boligen til seg selv i ferien. (ANB)