Gå til sidens hovedinnhold

Ikke kom hjem til dette

Vannskader på sommeren øker kraftig. Med enkle grep kan du minske risikoen.

Skrekkscenario:

Du kommer hjem fra ferien uthvilt og klar for nye utfordringer. Du åpner ytterdøren, tar et par skritt og plutselig kjenner du at gulvet er vått. Et vannrør har sprukket, og deler av huset har fått vannskader. Du er i så fall ikke alene.

I fjor ble det meldt 44.600 vannskader i leiligheter, villaer og hytter, og forsikringsselskapene måtte utbetale 1,5 milliarder kroner, viser tall Finansnæringens Hovedorganisasjon har utarbeidet.

Opp 9 prosent
I 2005 skjedde 42 % av skadene i sommerhalvåret, mens i 2007 var tallet økt til 51%. Økningen skyldes ifølge informasjonsdirektør Jack Frostad i IF til dels det dårlige sommerværet de siste årene, der kraftige regnbyger i forbindelse med tordenvær fører til ekstra mange skader om sommeren.

Kommunikasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon mener at selv om det bak tallene ligger årsaker fra naturens side, så er hans generelle oppfatning etter mange år innen skadebransjen at vi ikke er like kompetente som før.

- Ut fra tilbakemeldinger jeg har fått fra skadesjefer de siste årene, mener jeg folk har mindre vaktmesterkompetanse enn tidligere. Evnen til å diagnostisere boligen er dårligere, og det var vanligere å tenke på forebyggende vaktmesterarbeid før.

Kjenn din stoppekran
Jack Frostad i IF sier til Nettavisen at dette er svært høye tall, men at mange av ulykkene kunne vært unngått med enkle grep.

- Skru av stoppekranen før du reiser bort. Da står ikke vanntrykket på når du er borte, noe som kan resultere i store skader. Skjer det noe, så skjer det når du er hjemme.

Frostad oppfordrer alle til å skaffe seg oversikt over hvor hovedstoppekranen befinner seg.

Undersøkelser viser at ikke alle vet hvor stoppekranen er, og det kan være lurt å ta en familievandring rundt i huset for å lokalisere den

- Undersøkelser viser at ikke alle vet hvor stoppekranen er, og det kan være lurt å ta en familievandring rundt i huset for å lokalisere den.

Les mer på Nettavisen.no/bolig

Brann: - Ikke kom hjem til dette

8 av 10 fornøyd med sin nye bolig

Katastrofesalg for nye boliger

Den gode nabo
Har du et godt naboforhold, kan naboen være en reddende engel i ferietiden. Det er ikke bare effektiv, men sannsynligvis også en relativt billig måte å skaffe seg tilsyn og forhindring av vannskader i ferien.

Skulle ulykken først være ute, så er det viktig å ta kontakt med forsikringsselskapet så fort som mulig. De setter deg i kontakt med et skadesaneringsfirma, som så fort som mulig vil starte arbeidet med å få ut fuktigheten.

Hard hverdag for rørsystemer
I dag har vi både flere toaletter og betydelig større og omfattende rørinstallasjoner, som gjør at vannmengden inn til huset øker , og presset på vannrørerene sterkere.

- Bruken av hjemmene er langt tøffere en før. Fra å ta en dusj på fem minutter før, kan vi fort bruke 20 minutter på. Det hele koker ned til at det er en mye mer intens bruk av rørsystemer i dag enn det var tidligere, sier Frostad.

Bruk fagfolk
Det er ikke alltid like lett for menigmann å vurdere rørsystemene, og Frostad anbefaler å få inn fagfolk på området.

- Ikke spar på penger i en slik sammenheng. Vannskader er såpass omfattende, og det kan ende opp med at du må bo borte fra huset i lang tid fremover.

Slurvete montering
Det er viktig at du velger fagmann med omhu. Undersøkelser har vist at til tross for bedre tekniske løsninger og tryggere montering av rørsystemer, gjøres det svært mange feil som bidrar til skade.

- Ved en gjennomgang av 2000 nybygg som var bygget de to siste årene, viste det seg at det i ca 80 % av husene var gjort slurv i arbeidet, sier kommunikasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Stein Haakonsen.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken