Gå til sidens hovedinnhold

Vanvittige strømpriser

Kommer ikke regnet snart, risikerer vi skyhøye strømpriser til langt ut på nyåret.

Les NA24 på mobil

Kraftprisene stiger mens vannet synker. Etter en lang og tørr sommer venter kraftmarkedet fortsatt på regnet som ikke kommer. I tillegg er fire kraftverk i Sverige ute av drift. Dette presser prisene oppover mot nye rekorder.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi kan regne med høye kraftpriser utover høsten. Dersom markedet skal klare å ta igjen for det tapte, trenger vi tre måneder med regn. Per i dag ser det ikke ut som det blir tilfellet, sier kraftanalytiker Magnus Smistad i Bergen Energi.

Skyhøy strømpris
Hittil i år har de gjennomsnittlige kraftprisene ligget på rundt 46 euro per Mwh hos kraftbørsen Nord Pool. Dette er mer enn 36 prosent høyere enn i fjor da gjennomsnittsprisen lå på rundt 29,38 euro per Mwh.

Smistad mener at dersom det ikke kommer nok regn i løpet av høsten vil kraftmarkedet få en alvorlig situasjon utover vinteren, og muligens vil vi oppleve like høye priser som vi hadde i årsskiftet 2002-2003.

- I dag ligger spotprisen på 65 euro Mwh, men vi regner med at den kommer til å nærme seg rundt 70 euro per Mwh i løpet av neste uken, sier Smistad.

All time high
Han forklarer at det allerede har blitt satt «all time high» for vinterkontraktene i fjerdekvartal på hele 72,50 euro per Mwh. Til sammenligning lå prisene i fjor på denne tiden for de samme kontraktene på rundt 30 euro.

Hovedårsaker er ifølge Smistad at fyllingsgraden for vannmagasinene var langt høyere i fjor på denne tiden enn de er i dag.

- Vi har for tiden et underskudd på rundt 30-35 Twh. Dette tilsvarer kraftproduksjonen til cirka fem gasskraftverk, sier han.

Sportprisen som i dag ligger på 65 per MWh tilsvarer rundt 52 øre per KWt, eller 518 NOK per MWh. Dette er på børsen, avgifter og nettleie kommer i tillegg for sluttbruker.

Erna krever krafttak
Tidligere i dag ble det kjent at en rekke arbeidsplasser nå trues av høye strømpriser og stigende rente. Høyreleder Erna Solberg mener det er på tide regjeringen får landet ut av beslutningskrisen som truer krafttilførselen. Les mer her.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken