Gå til sidens hovedinnhold

- Var mer makrell før

I midten av juni kommer makrellen lenger inn i Oslofjorden. Vi ble med en veteran ut for å dorge etter delikatessen. Se bilder!

JELØY (Nettavisen): Kjell Andresen (67) har vokst opp bokstavelig talt et steinkast fra vannet på Jeløy i Moss. Og selvsagt har han fisket siden han var en neve stor. Og da aller helst fra båt. I alle fall etter at økonomien tillot innkjøp av en flytende farkost.

Selv om han verken tilhører kategorien: "alt var bedre under krigen", eller er misfornøyd med fansgsten generelt, så vil han nøkternt påpeke at det faktisk var mer makrell i fjorden på 1950-tallet.

- Jeg kan huske at det satt massevis av folk i kanalen med bambus-stenger, og så hørte vi bare at noen hoia "Nå kommer`n!" Og så så du at alle stengene bøyde seg fortløpende bortover da makrellstimen passerte stengene.

- Man hører jo om også nå for tida om de som får både hundre makrell og mer på en tur. Men det er mer sjelden. Jeg har egentlig aldri fått sånne store mengder på en tur. Ikke har jeg bruk for så mye fisk heller, understreker han.

Tidlig på morgenen
Nettavisen er med pensjonisten ut for å teste fiskelykken med god, gammeldags dorg - eller "dørj" som det heter lokalt. Normalt et pålitelig redskap tidlig på sesongen.

Det er naturligvis tidlig på morgenen. Alt for tidlig. Det blåser nordøst, og vi glemte å spytte på kroken før vi slapp dorgen overbord. Dårlige utsiker, med andre ord.

For undertegnede har jo alltid hørt at "fisken ikke lukker opp kjeften i nordavind" og "at man ikke får fisk på en tørr krok".

Jaja, nok om det.

Bare spis!
For det gikk ikke mange minuttene før det nappet forsiktig i mitt snøre. Joda, ingen tvil om at det var fisk. Og dagens første pir ble dratt over rekka. Pir er betegnelsen på den minste størrelsen på makrellen. I tillegg den klart beste å spise!

Stekt pir med nypoteter og agurksalat er knallgodt på forsommeren.

Oppskrift? Kok poteter, stek pir, lag agruksalat. SPIS!

Ikke nødvendig med vinsmakekurs, kjendiskokkelering eller noe som helst annet.

Men det er nok en ubetinga fordel for måltidet å ha litt flere enn den ene vi hadde på plass i plastbøtta. Makrellen er jo en fisk som ynder å jage i stim, så får man først én så er det gjerne flere i nærheten.

Tidkrevende
Det var det nok sikkert også. Haken var bare at vi ikke fikk dem. Akkurat der i alle fall.

Dorgefart er rimelig sakte fart på båten. Altså tar det tid å tilbakelegge lengre strekninger. Og når makrellen definitivt ikke er bitevillig, så er man nødt til å tilbakelegge lengre strekninger. I stedet for - når bettet er der - å forsøke å bite seg selv i halen, og gå tilbake til området der makrellen tok.

For å gjøre historien kort: Vi gjorde ingen vendereiser ...

Etter fire timers trivelig båttur manglet vi bare én fisk til å ha en mulighet for å gjenta det drøyt 2000 år gamle miraklet med å mette 5000 mennesker. I og for seg så mangla vi to brød også ...

Så det var nok noe i det å spytte å kroken. Og at fisken ikke lukker opp kjeften i nordavind.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar