Gå til sidens hovedinnhold

Vår tids viktigste plagg

Har du ikke riktig t-skjorte så er du ikke med. Den har blitt vår tids viktigste plagg.

(Side2:) Det kan finnes grunner til å tro at t-skjorten er et klassisk plagg som har eksistert i flere hundre år, men det er nok ikke slik.

Første verdenskrig
Under første verdenskrig, da amerikanske tropper var i Europa, la de merke til underskjorter som ble brukt av soldatene de kjempet med. Disse underskjortene var mer komfortable, og først og fremst ikke så varme som ullskjortene som ble brukt av amerikanerne. Soldatene tok med seg skjortene hjem, og de ble etterhvert et populært plagg å bruke under skjorter.

Sjokk fra Brando og Dean

I 1951 sjokkerte så Marlon Brando en hel verden da hans t-skjorte ble revet av kroppen og midt på 50-tallet ble t-skjorten brukt uten andre plagg over seg. I «Rotløs Ungdom» fra 1955 gjorde James Dean t-skjorten til et symbol for opprør, og i de litt over 50 årene etter har ikke t-skjorten sett seg tilbake.

Rock og opprør
I dag er det uhørt hvis ikke store merkevarer produserer nye og tøffe t-skjorter til alle sesonger, de mest kjente motehusene lager t-skjorter i sine kolleksjoner og et rockeband er ikke et rockeband hvis man ikke har tøffe nok t-skjorter.

Nettet har gjort t-skjortene enda mer tilgjengelig og i nettbutikker som Tshirthell.com eller bustedtees.com selger skjorter til hele verden med mer eller mindre provoserende påtrykk.

DIN t-skjorte
Så, hva står på din t-skjorte? Send oss bilde av deg selv eller en venn med din eller hans/hennes t-skjorte (eller topp) til side2@nettavisen.no. Vi deler ut premier til de beste forslagene. Send oss skjortebildet før 5.januar.

Eksempler på andre t-skjorter med forskjellig påtrykk kan du se i Blodhevns billedgalleri på Me.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis