– Du skal ikke se bort fra at det noen steder kan bikke 30 grader torsdag. Vi venter å se årets hittil høyeste temperaturer sankthansaften, men det kan bli enda varmere søndag, sier vakthavende meteorolog Unni Nilssen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen onsdag ettermiddag.

Meteorologene har i en Twitter-melding varsler temperaturer mellom 26 og 30 grader flere steder på Østlandet torsdag.

Europa opplever hetebølge, og det er gode nyheter for deg som håper på en varm sankthansaften.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

– Det blir kjempefint å ta en dukkert på Østlandet. Sankthansaften ligger an til å bli årets varmeste dag, sier Nilssen til NTB.

Spesielt i hovedstaden kan folk glede seg over en solfylt værmelding torsdag med temperaturer opp mot 30 varmegrader. Det byr på gode bademuligheter, tror Nilssen.

Les også: Nakstad tror alle må innstille seg på at vi kan bli smittet på nytt til høsten

– Det er ikke kjempevanlig med 30 grader i juni, men det har vært ekstremt varmt i Europa og hetebølge. Litt av den samme luften kommer til oss i Norge og vi får smake litt på varmen, sier meteorologen.

Hun understreker likevel at det ikke blir hetebølge i Norge, men gode sommertemperaturer.

– Det er helt klart Sør- og Østlandet som blir den klare værvinneren til helgen om man liker sol og varme, men det er også mange som synes 30 grader blir for varmt, legger hun til.

Skummelt med bål

Men oppholdsværet i den sørlige delen av landet er ikke bare gode nyheter for de som planlegger sankthansbål torsdag. Mangel på nedbør betyr nemlig at skogbrannfaren vedvarer.

– Folk må være ekstra forsiktige for det er relativt tørt på Østlandet. Om man drømmer om sankthansbål, kan man bli skuffet, for det er fortsatt stor skogbrannfare selv om det ikke er sendt ut farevarsel nå, understreker Nilssen.

Det siste halvåret har det vært usedvanlig tørt i Oslo-området, som har måtte spare på vannet, og i Agder og Telemark har det vært flere skogbranner den siste tiden.

– Det viktigste er at folk er varsomme når de tenner bål eller griller ute, sier Nilssen.

Også Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark må ta noen forholdsregler med sankthansbålet i år.

– Det er meldt en del vind i nord de neste dagene. Det er riktignok våtere i terrenget ettersom det har vært flere regnbyger i Nord-Norge den siste tiden, men vind er alltid ugunstig med tanke på bål, sier meteorologen.

Tordenvær og regnbyger

Men om man skal nyte finværet, bør man gjøre det torsdag. For ifølge meteorologen blir det ikke skrytevær verken i nord eller sør til helgen.

– Allerede fra lørdag venter vi mer ustabil luft og regnbyger, som til uka kan bygge seg opp til tordenvær, sier Nilssen.

– Det vil komme kraftige regnbyger på Vest- og Sørlandet, men det blir greit vær på søndag, sier hun.

Likevel vil temperaturen holde seg i den sørlige delen av landet, med en gradestokk godt opp på 20-tallet. I landets nordligste storby Tromsø er ikke folk like heldige med temperaturen, selv om det finnes lyspunkt.

– Tromsø får en ganske lav temperatur på mellom 10–12 grader, men også der kan folk være heldige å nå 20-grader på søndag, sier Nilssen.

Aller kaldest blir det på Svalbard, hvor sommerferien ønskes velkommen med en temperatur på mellom 4–5 grader, og en badetemperatur på avkjølende 2,1 grader på Bjørnøya.

Franske meteorologer er onsdag ute og advarer for hetebølge og tordenvær:

Badesesongen er i gang

Det er ikke tilfelle i resten av landet, hvor badesesongen er godt i gang.

Der varierer badetemperaturen fra 12 grader på Koppmolneset i Lyngen og 13,3 grader på Munkholmen i Trondheim, til rundt 15 grader i Bergen og Ålesund, 17 grader i Arendal og 19 grader i Oslo.

Den aller varmeste badetemperaturen er målt ved Dillingøya i Moss med 22 grader.

– I hvert fall østlendingene og sørlendingene burde komme seg i vannet før bygene kommer. Der blir det veldig varmt og badetemperaturene er gode, sier meteorologen.

– På Kalvøya i Bærum er det målt hele 19 grader i vannet, det er kjempefint!

(©NTB)