Meteorologisk institutt har lagt fram sitt sesongvarsel for de tre neste månedene, og det viser at sannsynligheten for en hvit jul er heller dårlig i store deler av landet.

Østlandet vil få temperaturer som er rundt 2 grader høyere enn normalen, kysten fra Rogaland til Finnmark ligger an til 1-1,5 grader over normalen - mens resten av landet vil ha 1,5 til 2 grader over normalen.

Dermed ser det svært stygt ut for en klassisk Disney-jul for de fleste, med snittemperaturer godt over frysepunktet i en rekke store byer.

Meteorologisk institutt påpeker riktignok at disse prognosene på ingen måte er 100 prosent treffsikre, og at prognosen de nå presenterer nå bare viser snittet for tre måneder.

«Eksempelvis kan en måned være varmere enn normalen, den neste kaldere, mens den tredje kan være normal. Ved midling over alle 3 månedene, kommer en da alt i alt ut med en normal 3-månedersperiode», skriver instituttet på sine nettsider.

Men dette håpet er heller tynt, mener værstatistikeren Bernt Lie.

- For at folk skulle hatt forhåpninger om hvit jul mange steder, måtte vi hatt en desember som var kaldere enn normalen, sier Lie til ABCNyheter.

Det er spesielt byer som Bergen, Trondheim og Kristiansand som virkelig står i faresonen for å få en jul uten snø. Langt nord, på indre deler av Østlandet og til og med i Oslo, er det et håp for snø, siden en antar nattemperatur under nullpunktet.

Det eneste håpet for andre deler av landet er er selvsagt at desember blir en kaldere måned enn normalt, mens januar og februar blir relativt milde.