Vinteren er i gang for fullt på Østlandet, og i Innlandet kunne det virkelig merkes natt til tirsdag. På Twitter informerer Yr om at Leirflaten fikk den kaldeste temperaturen i natt med 33,7 minusgrader.

Hemsedal fikk også kjenne på kulden med minus 28,2. I toppen av skibakken på 1344 moh. var det derimot ikke mer enn minus 10,4. Dette er på grunn av et meteorologisk fenomen som kalles inversjon, hvor bakken og kjølt ned og derfor gir kaldere temperatur i lavtliggende områder.

Kan øke til 70 centimeter

Og vinterværet fortsetter. Det blir lavtrykk over hele Sør-Norge denne uka, og Meteorologisk institutt sendte mandag ut gult farevarsel for snø på Østlandet. Nå oppjusterer de til oransje farevarsel på deler av Østlandet. Det vil med andre ord bli nok av snø de neste dagene.

– I løpet av morgendagen kan det komme rundt 25 centimeter, og det kan øke til 60–70 i Oslo-området de kommende dagene, opplyser meteorolog Unni Nilsen.

Aller mest nedbør vil det komme på Sørlandet, men der vil det meste komme som regn. Nilsen informerer om at det kan komme opp mot 150 millimeter frem til søndag.

Hastemøte om Follobanen – her er litt nyttig bakgrunnsinfo

– Følg med

Snøværet kan skape utfordrende kjøreforhold i dagene framover. Nilsen opplyser også om at nedbøren kan gå over i regn søndag, og kan gi dårlig føre også videre i neste uke. Derfor har hun noen råd for de som har planer om å ferdes i trafikken framover.

– Vær forberedt! Med mye snø kan det bli dårlig sikt, så ikke bestem deg for at du skal ut med bilen uansett hva, anbefaler Nilsen.

Nilsen gir videre et godt tips til hva man kan foreta seg de neste dagene, mens man lar bilen stå.

– Hvorfor ikke ta seg en skitur? Det blir nok gode skiforhold i dagene fremover, hvis man ikke synes det blir for surt. Men følg med på farevarsler, for det er snøskredfare flere steder, opplyser Nilsen og råder til å følge med på Varsom.no.

Mens Sør-Norge får trøbbel med vær og vind i dagene framover, er det nok de nordligere delene av landet som blir værvinneren de neste dagene. I Finnmark og nordlige deler av Troms vil det være gode forhold, med mulighet for noen spredte snøbyger. I Trøndelag og Nordland vil det være oppholdsvær og sol, men vinden kan bli et skår i gleden.

– Det vil være fralandsvind, så det kan komme noen kraftige vindkast, informerer Nilsen.

Familien fortviler: Elin Sofie (28) og Tone (61) funnet døde 2. juledag