(iOslo.no) De siste dagene har frosten bitt godt fra seg i Østlandsområdet. Med temperaturer ned mot elleve minusgrader i hovedstaden har det vært ekstremt kaldt. Eller?

- Det er lavt, men ikke ekstremt, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til iOslo.no, og minner oss om vinteren 2003, hvor gradestokken bikket 20 kalde grader.

20,1 grader er den laveste temperaturen som er målt på Blindern de siste ti årene. Søndagens 11,1 minusgrader blekner raskt i forhold. Men Hassan Mohamed Ibrahim synes likevel det er kaldt nok.

Har du noen gode bilder eller værhistorier? Tips oss på mail til tips@ioslo.no, eller mms til 1984 - kodeord io.

- Det er forferdelig kaldt. Jeg husker ikke at det har vært så kaldt noen gang, sier han til iOslo.nos reporter på Grønlands torg.

Meteorologens fasit sier imidlertid at det bare er to år siden det var kaldere enn nå. I 2007 ble det målt minus 14,3 grader på Blindern. Det er heller ikke uvanlig at kuldeperioder som denne varer en stund.

Sjekk været der du bor på Nettavisen.no/vaer/

Mobil: Følg været på WAP

- Høyttrykk ligger gjerne lenger enn lavtrykk. Den kalde lufta renner i tillegg ned i lavterrenget og blir liggende, slik at det er vanskeligere for vær og vind å bryte det opp. Derfor kan det ofte være varmere i høyden enn på lavlandet, sier Hygen.

I dagens ti minusgrader står Hassan i tykk parkas med pels, og en lue av den varme, russiske typen. Likevel kjenner han kulden på kroppen.

- Fryser fremdeles
- Jeg har kledt meg godt, med ullundertøy og alt. Fremdeles fryser jeg, sier Hassan.

Også Betty Rudberg (60) synes det er kaldt, men hun har opplevd kulda før.

- Jeg er født og oppvokst her i byen, så dette er ikke det verste, sier Rudberg.

Fortsatt kaldt
Hun innrømmer likevel at det var kaldt å gå ut i dag, etter noen dager inne som følge av sykdom.

Både Hassan og Betty må belage seg på å kle på seg ekstra klær resten av uken også. Østlandet får ifølge Storm Weather Center noe stigende temperaturer, men fortsatt kaldt vær.

- Sør-Norge får litt stigende temperaturer tirsdag, mens det blir litt kaldere i Nord. Onsdag blir det fortsatt mye bra vær Østafjells, med en del sol og fortsatt kjølig, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen ved Storm Weather Center til iOslo.no.

Mildere mot helgen
Vestlandet får bygevær i hele spektret, både regn, sludd og snø på tirsdag. Onsdagen vil i dette området stort sett gi oppholdsvær og uendrede temperaturer. Midt- og Nord-Norge vil få snøbyger både tirsdag og onsdag. Mot helgen vil temperaturene stige i hele landet.

Over helgen vil været endre seg en del.

- Videre framover ser det ut som vi får mer føling med lavtrykk fra sørvest, noe som gir kraftig sørvestlig vind i hele landet og en god del nedbør fra Vestlandet og nordover, sier Teigen.

Han forteller at de østlige delene av landet fortsatt vil få perioder med sol og lite nedbør over helgen, men temperaturene vil være stigende.

Les flere nyheter fra iOslo.no.