Gå til sidens hovedinnhold

Været blir bare villere

Klimaforskere har sjekket glasskulen, og byr på dystre nyheter. Sjekk hvor mye våtere, varmere og mer vindfullt ditt hjemsted blir.

I dag bruker vi uttrykket «ekstremvær» på stormene i nord og snøfallet i sør, som vi nylig har vært vitne til. Men hvor lenge synes vi dette er uvanlig nok til at vi kaller det ekstremt? Ikke lenge, skal vi tro norske klimaforskere.

Flere klimascenarier tyder nemlig på at dagens «ekstremvær» kan bli nærmest hverdagskost de neste hundre årene.

Se sjokktallene nederst i artikkelen.

Med «Narve» friskt i minne, er det lett å forvente at det er kraftig vind som vil herje oss i fremtiden. Men norske klimaforskere konkluderer med at tiden mot 2100 blir varmere, våtere – og noen ganger tørrere. Forekomsten av sterk vind øker ikke like mye, skriver Meteorologisk institutt på sin hjemmeside.

Trond Iversen, leder av RegClim-prosjektet og forsker ved Forsknings- og utviklingsdivisjonen på Meteorologisk institutt, bruker Bergens svært våte høstsesong som eksempel på værsituasjoner vi kommer til å se mye mer av i fremtiden. Bergens tre høstmåneder var mer en dobbelt så våte som gjennomsnittshøsten.

Det store klimaprosjekt RegClim går ut med tallinformasjon på hvor store værforandringer de forskjellige landsdelene vil oppleve frem mot 2100. Vestlandet og Nord-Norge kommer særlig dårlig ut:

Temperatur
¿ Minimumstemperaturen blir 2,5 til 4 grader over dagens nivå, som forårsaker mye mildere og kortere vintre, særlig i Finnmark.

¿ Sommerens maksimumstemperatur stiger med 2-3 grader, aller mest på Sørlandet.

¿ Antall mildværsdager om vinteren (minimumstemperatur over null grader) øker i lavlandet og i Arktis.

¿ Varme sommerdager (maksimumstemperatur over 20 grader) blir vanligere i sørøst.

Nedbør
¿ Nedbøren øker mest om høsten. På Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord- Norge øker den med over 20 prosent.

¿ På Østlandet øker nedbøren høst og vinter med 15 - 20 prosent.

¿ Sommeren blir tørrere på Østlandet og Sørlandet, med opptil 15 prosent mindre nedbør.

¿ Vestlandet får cirka 15 flere døgn per år med over 20 millimeter nedbør. Økningen er over 20 prosent. Andre landsdeler får vesentlig mindre økning.

¿ Døgn uten nedbør blir litt sjeldnere i alle landsdeler vest for vannskillet. På Østlandet og Sørlandet blir det cirka ti flere døgn med oppholdsvær per år, en økning på 5-10 prosent.

¿ Hele Norge vil oppleve ekstreme nedbørmengder oftere. Langs kysten av Troms og Finnmark vil den nåværende nedbørsmengden per år bli 2,5 til 3 ganger større.

Vind
¿ I hele Norge blir det årlig inntil fire flere døgn med sterkere vind enn 15 m/s (stiv til sterk kuling). I Skagerrak og Nordsjøen beregnes inntil åtte flere døgn per år med slik vind, som er en økning på rundt 20 prosent.

¿ Det blir få endringer i gjennomsnittsdøgnets maksimale vindstyrke. Størst endring beregnes i Skagerrak, med en økning på opptil 0,5 m/s.

¿ Om høsten øker vinden mest langs kysten og i Langfjella, med opptil 0,5 m/s for gjennomsnittsdøgnets maksimale vind.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken