Gå til sidens hovedinnhold

Været eller ikke været

Dårlig sommer i sør har ført til ny rekord i antall avisartikler om været. Men den øvelsen er slett ikke ny, hevder NA24 Propagandas spaltist.

(NA24-KOMMENTAR): Ifølge tall Dagens Næringsliv har hentet ut av arkivtjenesten i A-tekst har sommerens regnvær blitt omtalt 543 ganger i titler og ingresser i landets 12 største aviser, mot 180 ganger i fjor. En økning på over 200 prosent. Noe som utelukkende speiler værgudenes forbannelser over folket på bakken – og i hvert fall ikke har med en redaksjonell utvikling å gjøre.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Så lenge jeg var med på å lage avis, og det ble alltids en god del år i sum, kan jeg huske at vi tydde til været når vi ikke hadde noe annet fornuftig og samfunnsviktig å skrive om. «Norge svetter», lot en god kollega prege hele førstesiden til Arbeiderbladet en gang midt på 80-tallet. Det kunne like gjerne ha vært meg. Oppslagets problem var at svetten bare ble utsondret sør for Dovre. I resten av landet øste regnet ned. Kveldsredaktørens trøst var at Arbeiderbladet aldri ble en riksavis.

Ikke tull
Selv kom jeg i skade for å skrive blomstrende bråkjekt om været da jeg for første gang hadde kommet meg innenfor dørene til redaksjonslokalene i Hamar Arbeiderblad på slutten av 70-tallet. Og fikk så ørene hang av vakthavende redaksjonssekretær:

- Skriv ordentlig om været, gutt! sa han.

- Itte tull med læsera!

Samme redaksjonssekretær slo samtidig fast at jeg både kunne stave og skrive. Han sa for den saks skyld at jeg kunne skrive omtrent hva jeg ville, bare jeg hadde riktig navn i bildetekstene. Men viktigst var det altså å ikke kødde med været. Norsk Telegrambyrå var ikke online i redaksjonen på den tida, så det hendte vi rotet bort printutskriften fra Meteorologisk institutt. Og siden vi alltid skulle ha værmeldingen over logoen på førstesiden, måtte vi ty til det eldgamle grepet å åpne vinduet og stikke fingeren ut i lufta i Grønnegata på Hamar – og la værmeldingen følge vindretningen.

Da lærte jeg for aller første gang at det som står i avisene ikke nødvendigvis er sant. Lykka skifter med sol og væte, skrev Alf Prøysen. Han kom som kjent fra de kanter av landet.

Tropesommer?
Dagens Næringsliv har også gjort sine lesere den tvilsomme tjenesten å ramse opp noen titler fra sommerens værdekning i Verdens Gang. «Drittværet fortsetter!» Og «VG flykter til varmen» var – om mulig – de to aller beste.

Forrige uke forkynte Dagbladet at tropesommeren var underveis. Det var hovedoppslag i lørdagsutgaven. Først hutret vi et par dager og lurte på om vi nok en gang var lurt. Og konstaterte at den avisa for alvor har mistet sin gamle teft. Deretter fikk vi et par netter med klamme laken. Men heller ikke mer.

I samme avis oppdaget daværende sjefredaktør Roald Storsletten en gang for et halvt hundre år siden at hovedoppslaget i avisa inneholdt et bilde av en mørkhudet person – hva man før de politisk korrekte tider fortsatte kalte en neger. Den gang hadde Dagbladet formiddagsutgave. På vei til morgenmøtet ga Storsletten følgende, glassklare redaktørbefaling:

- Ut med negeren, inn med været!

Der nettsteder- som for eksempel det herværende - først og fremst bruker været til å skrive om effekten på strømprisene, vil papiravisene fortsette å skrive om været når de føler trang til det. Det er nemlig slik, for nok en gang si det med Prøysen, at de «følger strømdrag og vær og vind».

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24. Han har vært pressemann i over 30 år, og blant annet jobbet flere år i Dagbladet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien