Gå til sidens hovedinnhold

Regn og sol om hverandre – slik blir været denne uken

Denne uken er det ingen som har grunn til å være misunnelig, sier meteorologen.

Den varmeste delen av sommeren er på hell og sakte men sikkert nærmer man seg skolestart, jobb og hverdagens vante gang. Da er det kanskje like greit at sydentemperaturene ser ut til å utebli og at været blir skiftende.

Enkelte steder her i landet er det lenge siden sist regnbygene var å se på himmelen, noe som viser seg på farevarseloversikten for skogbrannfare.

– Vi har ute varsel for skogbrannfare i Vestland fylke og i Møre og Romsdal. Der har det vært tørt i lang tid. Så lenge det ikke kommer nedbør av betydning, vil varselet gjelde. Det må komme en en del mer nedbør enn det har vært, men jeg regner med at det kommer i løpet av de neste dagene, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Charalampos Sarchosidis til Nettavisen.

Les også: Ny rapport om status i klimaendringene. - Dette er alvorlig for verden allerede

– Ingen trenger å misunne noen

Men så til værmeldingen. Sarchosidis sier det ikke blir de store overskriftene ut av de værprognosene han sitter på. I Sør-Norge mener meteorologen det vil bli ustabilt vær over hele fjøla.

– Her vil alle få regnbyger, alle vil få sol og de fleste storbyer vil se temperaturer på over 20 varmegrader. Det blir ikke bare grått og vått, for det blir da også en del varme mellom bygene, sier han.

Aller verst stilt på værfronten spår meteorologen vil være indre strøk i Sør-Norge.

– Hvis man vil unngå de verste bygene bør man ikke oppholde seg i indre strøk denne uken. Der er det også sjanse for tordenvær, sier Sarchosidis.

Det ustabile været vil man altså finne på Sørlandet, Østlandet, Vestlandet, Innlandet og i Trøndelag denne uken.

– Det er ingen som trenger å misunne noen, for alle skal få regnbyger og alle skal få litt sol, sier han.

Les også: California-brann har vokst seg til å bli delstatens største skogbrann noensinne

Slutt på den nord-norske sommeren

Som meteorologen var inne på til å begynne med, så er det ingen landsdeler som unnslipper det ustabile været. Det gjelder naturligvis de nordlige delene av landet også.

– Mandag og tirsdag vil temperaturene være ganske gode i nord, men fra onsdag av vil det bli litt kjøligere. Da vil temperaturene synke fra 20 grader til ned rundt 16 grader på det meste. Lengst sør i Nord-Norge kan man fortsatt nå temperaturer opp mot 18 grader, sier han.

Hva gjelder nedbør er ikke Nord-Norge noe unntak heller.

– Det vil bli ganske skiftende og ganske likt som i Sør-Norge. Perioder med regn i Troms og sørlige deler av Nordland, sier Sarchosidis.

Si farvel til sydentemperaturene

De aller fleste fikk en god dose med gode badetemperaturer og stekende sol i juli og juni, men for de som har satt sin lit til august for bading og soling, ser oddsen ut til å stige drastisk.

– Så langt sier prognosene at igjen går noen sydenvarme i møte. Det har skjedd før at man har nådd 30 grader i august i Sør-Norge, men men det blir det ikke noe av de neste dagene og sannsynligheten for det blir mindre og mindre som dagene går, sier meteorologen.