- Nå som jeg selv er mor, så orker jeg ikke se barn som lider lenger. Jeg tror ingen som har blitt foreldre klarer å se barns lidelser, sier Ane Dahl Torp, som er aktuell i den nyeste Varg Veum-filmen. Den har premiere førstkommende fredag, og er den tiende i rekken av Veum-filmene - men Anes første.

Der spiller hun Afghanistan-veteranen Elise.

- Før tålte jeg ikke å se dyr som hadde det vondt, men det var OK med mennesker som led. Nå må jeg skru av dersom jeg ser mennesker ha det vondt. Jeg føler jeg har blitt som mormor!

Våpenindustri

Tematikken i «I Mørket Er Alle Ulver Grå» er nemlig blant annet norsk våpenindustri og klasebomber, og deres små uskyldige ofre, et tema Ane selv først hørte om for noen år siden.

- Det er mye som er viktig i livet, men ikke alt man er opptatt av eller vet nok om. Men norsk våpenproduksjon, at vi lager slike ting, fikk jeg øynene opp for for noen år siden. Det er alvorlige ting, og det er spesielt at det tas opp i et slikt format som en actionfilm.

Flere lag

For i «I Mørket er Alle Ulver Grå» må Veum reise ut av landet for å nøste opp saken og renvaske en venn.

Et våpenlager utenfor Bergen by går i lufta, og blant annet Vargs bestevenn Even havner på listen over døde. Even blir raskt utpekt som gjerningsmann. Det nekter Veum å tro og han begynner å grave i våpenindustriens dystre hemmeligheter. Det fører han til Budapest i Ungarn, der han står overfor flere som ønsker å rydde han av veien.

På veien møter han Elise, Evens tidligere flamme fra Afghanistan-tiden.

- Sympatien med karakterene ligger mange steder, dette er ikke en enkel historie eller en enkel løsning. Det er personer der man i utgangspunktet holder med, som gjør umenneskelige ting.

Kvinne mot kvinne

Lene Nystrøm, kjent fra det dansknorske bandet Aqua, spiller Veums kjæreste Karin, men de to norske kvinnene møttes aldri i innspilling.

HTML EMBED

- Jeg skulle gjerne spilt mot Lene. Det er så typisk, det er nesten aldri scener der damer spiller mot hverandre, jeg spiller bare mot menn. Og det er så mye mer interessant med damer!, mener Dahl Torp, som likevel er svært fornøyd med Elise-rollen.

- Kvinnene i krim- og actionfilmer er ofte veldig lette å plassere, men Elise er ikke så lett å vite hvor man har. Da jeg leste manus ble jeg nysgjerrig på hvilken side hun sto på, og det er for meg som skuespiller en morsom rolle, sier Dahl Torp om sitt møte med Varg Veum-filmrollen.