(Tromsø/SIDE2:) I neste måned slippes «Tornerose», Varg Veum-film nummer to, rett på DVD. Side2 møtte skuespiller Trond Espen Seim og regissør Erik Richter Strand før den første og eneste kinovisningen av filmen, på Tromsø Internasjonale Filmfestival.

- Kjempestas
- Jeg synes det er kjempestas at den vises på stort lerret, det er vi kjempe takknemlige for, sier en spent Trond Espen Seim før premieren.

- Vi har jobbet veldig mye med den, så det er kjempegøy å få vise den frem, sier Erik Richter Strand.

Bergenseren har tatt over som regissør etter Ulrik Imtiaz Rolfsen, og er også regissør for den tredje filmen, «Din til Døden». Begge går rett på DVD i den store satsingen over Varg Veum.

I den nye filmen er Veum på sporet etter den 16 år gamle savnede datteren til et velstående bergensektepar. Han finner henne i København, neddopet og jobbende som prostituert. Han får henne med seg hjem til Bergen og saken er tilsynelatende løst, i hvert fall for Veums del. Et drap senere viser det seg at saken er langt fra over. V

Sammenlignet med Gunnar Staalesens romanskikkelse, er Veum på film litt mindre sliten og drikkfeldig, og han har ingen ekskone og sønn.

- Hardkokt krim er en sjanger men mange klisjeer, så man må være forsiktig med hvilke klisjeer man velger å bruke, sier Erik Richter Strand.

Leste bøkene som ung
Richter Strand har tidligere laget filmen «Sønner» men er ellers et relativt ubeskrevet blad. Bergenseren leste selv bøkene som yngre og er veldig glad i den hardbarkede privatdetektiven.

- For meg er det et privilegium å få lov å lage film av disse bøkene. Jeg så dem veldig for meg da jeg leste dem. Min visjon er vel egentlig å lage filmene så spennende som mulig. Det er jo en krimfilm og da er det viktig at folk ikke kjeder seg.

Film tre slippes i mars og film fire kommer på kino samme måned, så det har vært en hektisk innspilling for alle involverte. Med forskjellige regissører blir det mange nye innspill, noe Seim synes er udelt positivt.

Pluss med mange kokker
- Jeg synes det er et stort pluss. Hvis det var de samme folkene hele tiden, kan det fort bli flatt og forutsigbart. Erik kom inn og krevde andre ting. Det skapte en god energi som man trenger.

- For meg er dette en ny utfordring. Den forrige regissøren har tatt en del valg jeg må forholde meg til, og jeg er ikke grunnleggende uenig i disse valgene. Jeg må bare skjønne hvorfor de er tatt og hvordan han har tenkt. Så lenge jeg har skjønt hovedpremissene, så får jeg full frihet til å lage min egen film, sier Richter Strand.

Samtidig tror han filmene blir forskjellige.

- Historiene er ulike og Vargs karakter har en utvikling i løpet av de seks filmene.

Umoderne rollefigurer
«Tornerose sov i hundre år» ble skrevet i 1980. I filmen er handlingen flyttet nesten 30 år frem i tid.

- Hovedintrigen i «Tornerose» er ikke gammeldags, men det rundt må oppdateres og tørkes støv av. Den er ikke av de mest politiske bøkene hans, den er en rimelig streit krimintrige, så det var vel ikke den største utfordringen, sier Richter Strand.

- Da var det mer de teknologiske fremskrittene som har skjedd de siste 25 år, skyter Seim inn med tanke på at 80-tallets Veum verken hadde datamaskin eller mobiltelefon.

- En av gjennomgangsfigurene i bøkene er en dame på folkeregisteret. Det trenger man ikke nå. Nå kan man google ting.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!