(SIDE2:) Det er kanskje derfor at Varg Veum snart skal stå i full størrelse foran Strand Hotel på Strandkaien i Bergen. I bronse riktignok. Men det passer godt overens med forfatter Gunnar Staalesens planer for privatdetektiven han brakte til liv første gang i 1977.

- Jeg tar bok for bok, men jeg tror jeg kan si at Varg Veum kommer til å følge meg ut mitt forfatterskap, sier Gunnar Staalesen til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

20 års forskjell
Mens Trond Espen Seims Veum nå spaserer over filmlerretet med sine noen og tretti år, er han i Gunnar Staalesens verden, det vil si roman nummer fjorten, nådd den voksne alder av 55. Hans sønn, Thomas, på 26, skal gifte seg og i Bergen jobber en prostituert som en gang har vært sønnens barndomskjæreste.

En dag forsvinner hun, og Veum får i «Kalde hjerter» oppdraget med å finne henne. Også forrige bok «Dødens drabanter» tok for seg barnevernsproblematikken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Virkelig barnevernssak
- I serien vil leserne ofte se at en bok speiler den neste. Akkurat for «Kalde hjerter» så er bakgrunnen faktisk en virkelig sak der en gruppe i nabolaget fikk gå inn og hjelpe en familie istedenfor at barnevernet tok hånd om barna, sier Staalesen. Siden Varg Veum er tidligere barnevernsarbeider, er naturligvis også hans opphavsmann opptatt av problematikken.

- Stort sett blir barnevernet fremstilt som en overgriper når media setter søkelys på dem. Mens vi sjelden får høre om alle tilfellene der de faktisk gjør noe riktig. Selv mener jeg at hensynet til barna må veie tyngst. Heller barna enn foreldrene, for å si det sånn, sier Staalesen.

I bøkenes verden har vi kommet til 1997. Veum har nettopp kjøpt seg PC og vakler ut på internettets veier for første gang. For Staalesen krevde det faktisk litt research for å finne ut hvor langt vi var kommet i teknologien på knappe 11 år.

- For eksempel så hadde vi jo ikke de samme søkermotorene som nå, humrer han. I løpet av sine 30 år i bokform har privatdetektiven også blitt litt rundere i kantene og litt mindre kjekkas enn i de første bøkene.

SJEKK OGSÅ:Varg Veums egne nettsider

Veums privatliv
- Det har noe med Veums alder å gjøre, og noe med alderen til forfatteren, humrer Staalesen videre.

På privatfronten henger venninnen på Folkeregisteret fremdeles med, men også Vargs ekskone dukker opp igjen i den nye boken. Det er mange kvinnelige lesere av Veum-serien som helst ser at privatdetektiven fant kjærligheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ja, ekskonen dukker opp, men jeg vet faktisk ikke helt hva som skjer. Det er potensiale der. Men jeg liker ikke å vite alt selv. En ting jeg imidlertid er helt sikker på er at Varg Veum aldri kommer til å bli gift igjen. Han lever fremdeles nostalgisk på ungdommens store kjærlighet, sier Staalesen.

Staalesen skriver en Veum-bok omtrent annethvert år (om man ikke ser bort fra den sju år lange pausen da han skrev Bergens-trilogien sin). Innimellom skriver han tegneseriemanus over privatdetektiven, skriver teater og jobber med andre romanprosjekter. For tiden er han også konsulent på de seks nye Varg Veum-filmene som skal komme. Men han har lite med selve utformingen av filmene å gjøre.

Glitrende Seim
Derimot er han en ihuga fan av Trond Espen Seims portrett av hans romanfigur.

- Når jeg sa A i forbindelse med filmene, så ga jeg fra meg resten av alfabetet. Det som var viktigst for meg var at Veum var den Veum som var skapt i bøkene. At folk ville kjenne igjen Veum på film. Noen har sagt til meg at de oppfatter Trond Espen Seim som mye penere enn bøkenes Veum, men jeg har da aldri skrevet at Veum ikke er attraktiv!? Faktisk synes jeg Seims rolletolkning er veldig sammenfallende med den Veum jeg har skapt, sier han.

Å skrive om nær fortid er nesten vanskeligere enn å skrive om litt fjernere fortid. Og Staalesen er kjent for å være nøyaktig med sine historiske detaljer.

Én utfordring står imidlertid fremtidens romanfigur overfor når han nå trer inn i vår nesten umiddelbare tid. I 2002 ble hele bygningen der Veum har kontor på Strandkaien omgjort til hotell. Det frister Staalesen å overse faktumet.

- På den annen side må da Veum ut og lete etter nytt kontor, og det ville kanskje være noe!

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!