- Varg Veum har ikke påvirket meg i større grad enn at jeg nå blir gjenkjent på trikken. Jeg har aldri hatt problemer med å legge fra meg jobben. Men disse årene har lært meg mye om film, og det håper jeg at jeg har tatt med meg videre., sier Trond Espen Seim til Side2.

Med «I Mørket Er Alle Ulver Grå», har den tiende Varg Veum-filmen i rekken nådd kinolerretet. Det gjenstår da to for publikum å se, men for Trond Espen Seim er den lange reisen som Varg snart over - den 11. filmen er ferdig, mens den siste, 12. og Seim-regisserte filmen i rekken, er i gang med etterarbeidet med lyden.

Innsatsen som Varg er han dog ikke bare fornøyd med.

- Jeg er vant til å jobbe to måneder intensivt, med nye mennesker og nye miljøer hver gang. Det gir energi, blant annet til evnen til jage, ha drivet fremover. Noen ganger har jeg ikke vært overbevist om innsatsen på Varg Veum-filmene, jeg føler ikke jeg har prestert så bra som jeg burde og kunne, sier han til Side2.

Ut av landet
«I Mørket er Alle Ulver Grå» må Veum reise ut av landet for å nøste opp saken og renvaske en venn, etter at et våpenlager utenfor Bergen by går i lufta.

Vargs bestevenn Even havner på listen over døde, og han blir raskt utpekt som gjerningsmann. Det nekter Veum å tro og han begynner å grave i våpenindustriens dystre hemmeligheter. Det fører han til Budapest i Ungarn, der han står overfor flere som ønsker å rydde han av veien.

- Det var spennende å reise til Ungarn, det er litt eksotisk for oss. Det er nye mennesker, nye miljøer. Det å få filme noe nytt åpner opp litt, sier Seim, som ikke har vært i Budapest før.

- For meg var det gamle Øst-Europa noe spesielt da jeg var ung, min generasjon vokste opp med en mur som delte Europa. Så jeg har ikke så mye forhold til det i grunnen. Men jeg har sansen for de store boligkompleksene de bygda under kommunismen. Det er min turistgreie, jeg kikker på de store kolossene.

HTML EMBED

Øst-europeisk utholdenhet
Innspillingen i Budapest var også bare positiv for Ane Dahl Torp, som spiller Afghanistan-veteran Elise i filmen. Ane har vært i den ungarske hovedstaden en gang tidligere, i yngre dager på interrail. Under innspillingen lot hun seg forbause og imponere av østeuropeisk stamina.

- De er ekstremt profesjonelle der, og de har et kjempestort produksjonsmiljø. Filmfolk fra både Europa og USA drar dit for å lage film. De jobber seks dager i uken, 12 timer om dagen. Ikke at det er helt uvanlig, men de får bare mat én gang om dagen, utbryter Ane, og sier at hun selv ikke hadde klart det.

Varg Veum:
En serie på 12 filmer etter Gunnar Staalesens bøker.
Ti filmer er laget så langt, fire av dem er kinofilmer.
«I mørket er alle ulver grå» er regissert av Alexander Eik, som også har hatt ansvaret for to av de foregående Veum-filmene.
I rollen som Varg Veum finner vi Trond Espen Seim, kjæresten Karin spilles av Lene Nystrøm, Veums kamerat Even Nymark spilles av Jon Øigarden og Ane Dahl Torp har rollen som Evens tidligere flamme Elise.

Varg veum er et norrønt uttrykk, som direkte oversatt betyr «ulv i helligdommene» eller «ulv i tempel». Det ble brukt om personer som ble lyst fredløs etter å ha begått en forbrytelse på et hellig sted eller på et rettssted.
(Kilde: Wikipedia.)

- Manglende mat kan føre til problemer, som for eksempel rumling i magen. Det kan ødelegger lyden, og da er det jo bare å kutte, ler hun.

- Men seriøst, jeg blir redd dersom jeg kjenner antydning til sult. Det er noe jeg ikke har begitt meg ut på.

Rock n' Roll
For Trond Espens Seim del regner han seg ferdig med TV for en stund, og allerede er teaterjobbingen i full gang.

- Norsk film er nok litt lei av meg vil jeg tro. Produsentene tenker seg nok om en gang elle to før de kontakter meg. Det er litt som når man ser noen mye på TV- Har man akkurat solgt inn sjokoladereklame på TV, så er det ikke så spennende å se vedkommende på teateret samme kveld, sier han og poengterer hva som er bra med teateret vs. film:

- Teater er det nærmeste jeg kommer det å være musiker. Det er mitt rock n' roll, alle vil jo være rocker en eller annen gang.