Gå til sidens hovedinnhold

Varsler omkamp om rockemuseum

Trond Giske varsler omkamp om hvor rockemuseet skal ligge, men åpner for lokale «filialer», blant annet i Oslo. - Jeg vil at enhver by skal være en rockeby, sier kulturminister Trond Giske.

Trond Giske overtok mandag nøkkelen til Kulturdepartementet fra Valgerd Svarstad Haugland. Det gjorde han ved å takke sin kulturkollega av med både dikt og hyllest.

Roste Valgerd
- Du har vært en tøff, politisk motstander med sterke klare meninger. Det har vi felles. Vi jatter ikke med, sa Trond Giske. Som samtidig benyttet anledningen til å takke Svarstad Haugland for den likestillingskampen, ikke minst i eget parti, som han mente hun har gjennomført.

- Takk for orda, de var jo alt for fine, sa Svarstad Haugland før hun raskt overlot scenen til sin arvtaker.

Som ventet ville ikke Trond Giske komme med noen programerklæring, men han ga klart uttrykk for at han mente kulturpolitikken var like tung og viktig som andre politiske områder.

- Det har vært skrevet et par steder at jeg har fått et «lett» departement. Det er jeg ikke enig i. Det er klart at det er mindre penger her enn for eksempel i sosialdepartementet, men samtidig er ikke kultur lett i betydning det har for folks livskvalitet, mener Giske.

Flere Ane Dahl Torp'er
Giske erklærte at han ville følge opp Kulturløftet. Det vil si at han ønsker flere norske filmer, mer penger til kulturskolene og en variert norsk medieflora.

- Jeg mener det er en sammenheng mellom bredde og topper. Jo flere barn i kulturskolene, jo flere Leiv Ove Andsnes’er og Ane Dahl Torp’er vil vi få i framtiden, sier han.

Pressestøtten skal økes, men eierskapet og Medieloven skal gjennomgås. Også situasjonen til Institutt for Journalistikk som mistet hele sin statsstøtte i forrige kulturministers budsjett vil bli vurdert på nytt.

Ønsker rockebyer
Trond Giske sa også at han ønsker at Norge skal ha rockebyer landet rundt. Men han varsler at Valgerd Svarstad Hauglands budsjettforslag som legger nasjonalt opplevelsessenter for musikk til Oslo, mulig ikke blir slik hun hadde sett det.

- Det er ingen hemmelighet at AP og SP går inn for Trøndelag. Samtidig vil jeg si at det ut fra dette senteret ønsker vi rockesentre etablert i alle de store byene. Vi vil ha et rockesenter på Schous plass, sier han.

Kirke for alle
Trond Giske snakket også varmt for kirken mandag. Giske har vært kirkeminister før, men mente han har en enklere oppgave enn Valgerd Svarstad Haugland hadde.

- Kommer du fra Krf, har du nok helt andre forventninger enn de vil ha meg til meg, sier han. Samtidig advarte han om at han er en like ihuga forsvarer av kirkegjengere som bruker kirken til dåp, konfirmasjon og bryllup som den som bruker den hver dag.

- Det finnes ingen A- eller B-medlemmer av kirken, sier han.

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday

Kommentarer til denne saken