Gå til sidens hovedinnhold

Vårt Land kjøper Dagsavisen

Vårt Land går inn på eiersiden i Dagsavisen. - For å sikre den meningsbærende journalistikken i Norge, sier de to nye kameratene.

Dagsavisen og Mediehuset Vårt Land inngår samarbeid på eiersiden. Forhandlingene er inne i en avsluttende fase, opplyste konsernsjef Helge Simonnes i Mediehuset Vårt Land på en pressekonferanse fredag.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Avtalen innebærer at mediehuset overtar 66 prosent av aksjene i Dagsavisen, som eies av en stiftelse. Dagsavisen får dermed styrket sin egenkapital, og stiftelsen får som motytelse en aksjepost i Mediehuset Vårt Land. Bedehuset har med andre ord kjøpt seg inn i Folkets Hus.

Dagsavisens stiftelse vil fortsatt ha kontroll over avisens formålsparagraf og ansettelse av sjefredaktør. Sjefredaktør i Dagsavisen, Carsten Bleness, vil også bli administrerende direktør, dersom samarbeidet godkjennes i de to selskapenes styrende organer. På pressekonferansen understreket Carsten Bleness at de to avisene fortsatt skal beholde hver sin redaksjonelle linje og at det på ingen måte er snakk om å danne et syndikat.

Les også: Mindre mynt til Vårt Land

I praksis vil samarbeidet skje innenfor områdene administrasjon, annonsesalg og nettutvikling, sier Simonnes. Han mer enn antydet at det kanskje ikke var verdens beste idé at Dagsavisen eies av en stiftelse.

- Vi er ikke på jakt etter redaksjonelle synergier, avisene skal ha en selvstendig profil. Det er på administrativ siden vi har noe å hente i synergiene, sa Simonnes på pressekonferansen. Noe som gir begge bedriftene en anledning til ytterligere å slanke staben.
- Avtalen er ikke sluttforhandlet, men styrene har godkjent at vi skal sluttforhandle, bedyret begge redaktørene.

Les også: Finn pengene i en annen avis

Dagsavisen fikk et underskudd på 4,9 millioner i fjor. Opplagsinntektene til avisen sto nesten stille på 78,2 millioner. Men annonsesalget vokste med 4,6 millioner. På utgiftssiden vokste lønnskostnadene med 4,7 millioner til 69,9 millioner.

I 2006 gikk Oslo-avisen med en halv million i overskudd. De to foregående årene ble det imidlertid et samlet tap på 4,4 millioner.

Samtidig med oppkjøpet av Dagsavisen går Mediehuset Vårt Land over til å bare hete Mediehuset. Og blir dermed verdinøytralt. Noe Simonnes var helt bekvem med. Så da kan det hende at selv Vårherre har tapt sin rett.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Kommentarer til denne saken