Gå til sidens hovedinnhold

Fått blodflekker eller tyggegummi på klærne?

Vasker du tøyet ditt feil kan dette bidra til at flekkene setter seg enda bedre.

(SIDE2:) Nå på sommeren er det fort gjort å skitne til klærne med både grilldressing, rødvin, grønske og malingsflekker.

Dette kan skape frustrasjon og mange ender opp med å kaste klærne fordi de er uvitende om hvordan man kan fjerne de irriterende flekkene.

Det første du skal huske på når det gjelder flekkfjerning, er at flekkene alltid er lettere å få bort mens de ennå er ferske, skriver vaskemiddelprodusenten Lilleborg på sine nettsider.

Her får du tips til hvordan du får vekk de vanskelige sommerflekkene:

Grønske
Å skitne til klærne med grønske- og gjørmeflekker er ikke uvanlig nå i sommerferien, men det er ikke noe stort problem å få tøyet rent igjen. Det anbefales å bruke et flytende vaskemiddelprodukt på de vanskeligste flekkene. Ha på vaskemiddel direkte på flekken og la dette virke en halvtime før du vasker tøyet med et pulver som inneholder oksygenblekemiddel.

Blodflekker
Både barn og voksne kan fort få et sår som blør og selv om det såret er aldri så lite, så skal det ikke mye til før du har skitnet til tøyet med blodflekker.

Legg klærne i kaldt vann med en gang. Dersom plagget av en eller annen grunn ikke tåler bløtlegging, kan du også spyle av under kaldtvannspringen.

Er du rask, kan dette være tilstrekkelig til å få flekken bort. Men har blodet rukket å tørke inn kan tøyet (hvis fargene på plaggene tåler det) bløtlegges i flytende enzymholdig vaskemiddel.

Ifølge vaskemiddelprodusenten Blenda må blodflekker fjernes ved lav temperatur, ikke over 40 ºC! Det bidrar istedet til at blodflekkene festes godt i tøyet og dermed blir enda vanskeligere å fjerne.

Tjære og kvae
Dette er kanskje noe av det kjedeligste å få på klærne. Et tips er å ta flytende enzymholdig vaskemiddel direkte på flekken. Bruk gjerne et redskap til å gni vaskemiddelet inn i plagget. Etter en halvtime putter du tøyet inn i vaskemaskinen og vasker på den høyeste temperaturen som vedlikeholdsymbolet tilsier.

Kaffe, te, vin og ketchup
Etter et grilmåltid eller et større selskap er det mange som plutselig legger merke til noen minner fra middagen på klærne. Ifølge Lilleborg må du her bruke vaskemidler som inneholder oksygenblekemiddel samt at vasken bør skje ved så høy temperatur som mulig.

Cola
Først bør du spyle direkte på flekken med så varmt vann som tekstilen tåler. På vanskelige flekker heller du litt flytende vaskemiddel rett på flekken og la det virke i inntil en halvtime. Vask deretter med et blekemiddelholdig vaskemiddel på så høy temperatur som plagget tåler.

Fett
Hell litt flytende vaskemiddel direkte på flekken og la det virke en halvtime. Vask plagget med vaskepulver på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Lim (Superlim)
Løs opp flekken med løsemiddelet Aceton og tørk opp med en tørr klut. Hell så litt flytende vaskepulver rett på flekken og la det virke i inntil en halvtime. Vask plagget med vaskepulver på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Maling
Enten om malingen er oljebasert eller vannbasert så bør malingsflekker fjernes før de tørker inn.

Oljebasert: Fukt en klut med den type tynner som er oppgitt på malingsemballasjen, for eksempel White Spirit, og bearbeid flekken til den er bløtt opp og mest mulig borte. Bruk en tørr klut til å fjerne restene av det våte. Hell deretter litt flytende vaskepulver rett på flekken og la dey virke i inntil halvtime. Vask med vaskepulver på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Vannbasert: Skyll flekken bort med lunkent vann. Hell deretter litt flytende vaskepulver rett på flekken og la det virke i inntil halvtime. Vask med vaskepulver på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Stearin
Stearinlys er kanskje ikke det man bruker mest når det er sommer, men det kan være kjekt å få noen tips til hvordan du fjerner stearin likevel.

La stearinen tørke før du skraper av så mye du kan. For å fjerne eventuelle fargerester bør du benytte en klut fuktet med White Spirit og bløte opp flekken. Vask deretter med vaskepulver på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Tyggegummi
Dette er vel strengt tatt ingen «flekk» som du bare kan vaske av, men tyggegummi er kanskje noe av det mest irriterende å få på plaggene.

Det finnes likevel alternativer som kan være verdt å teste ut for å bli kvitt de klissete restene.

Et populært råd er å legge plagget i fryseren eller å bruke isspray eller isposer for å gjøre tyggegummien hard. Deretter fjerner du det du kan av tyggisen. Så tar du en fuktig klut med litt White Spirit og bløtgjør flekken.

Skrap av etter noen minutter og jobb med flekken til all tyggegummien er borte. Putt plagget i vaskemaskinen sammen med vaskepulver på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Tran
Spyl flekken med så varmt vann som plagget tåler. Hell deretter litt flytende vaskepulver rett på flekken og la den virke i inntil halvtime. Vask deretter med vaskepulver på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Bensin, diesel og tran er noe som sitter godt i klærne og derfor bør du lufte plagget godt etter vask.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken