Gå til sidens hovedinnhold

Vassent fra Valla

Gerd-Liv Valla kom bare med en halvhjertet unnskyldning fredag. Men hun blir nok sittende som LO-leder. Les også: Alt om Valla-bråket

(NA24-KOMMENTAR): Etter en uke med storm var det klart at Gerd-Liv Valla måtte på banen i Yssen-saken. Fredag kom det da også en unnskyldning på en pressekonferanse.

Men det var en vassen unnskyldning, som bar preg av å være tvunget frem. – I den grad noen føler seg dårlig behandlet, ber jeg om unnskyldning, sa Valla.

Se pressekonferansen her

Det er jo rimelig klart at noen føler seg dårlig behandlet. Det er jo hele poenget med Ingunn Yssens lange oppsigelsesbrev.

Når Valla fortsetter å innlede alle unnskyldninger med «i den grad», «hvis» og «dersom» - da ber hun ikke om unnskyldning for noe hun har gjort. Hun synes bare det er leit hvis Yssen har følt seg dårlig behandlet.

I og med at Valla tidligere har sagt at Yssens beskrivelse «ikke har rot i virkeligheten» og at LO har opptrådt eksemplarisk, er jo fortsatt oppfatningen at Valla personlig mener det, objektivt sett, ikke er noe å beklage.

Tøff?
Dessuten bruker hun mye energi på å fremstille seg som tøff, direkte, engasjert og krevende. Dette er positive karakteristikker, og det ligger underforstått at de andre kanskje mangler disse egenskapene.

Men Yssens kritikk dreier seg jo ikke om at Valla er tøff, direkte, engasjert og krevende. Yssen beskylder henne heller for å være sjofel, manipulerende og krakilsk.

Hvis man er misfornøyd med en medarbeider, er det tøft og direkte å ta det åpent opp med vedkommende. Å sette en leder på sidelinjen og gå direkte på underordnede, slik Yssen hevder at Valla gjorde – det er ikke tøft og direkte. Det er det motsatte.

Sittende, men svekket
Når det er sagt, tyder alt på at Valla har fått aksept internt for at dagens unnskyldning er tilstrekkelig. Dermed blir hun nok sittende som LO-leder, med mindre nye problemer blir avdekket.

De fleste ser også at Valla har vært en svært effektiv hærfører for LO og organisasjonens synspunkter de siste årene, og at det vil bli oppfattet som et stort, politisk nederlag hvis hun må gå.

Men selv om Valla blir sittende, er hun og LO langvarig svekket når det gjelder å snakke med moralsk patos om brutalisering av arbeidslivet.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Derfor rotet Valla det til
Uff, nå blir forskjellene mindre
Kjøper fond etter jubelår
Jeg forbyr, altså er jeg
Tull uten tall
Pusekatt-forsvaret
En varslet nedtur
Hva er det Bøhler vil?
En rein bløff
Uff, nå går det bra igjen

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem