Kunstmaleren Vebjørn Sand er klar for sin første visning her til lands på mange år. Utstillingen som åpner på Tjuvholmen i Oslo torsdag, viser hovedverk fra flere perioder i Sands karriere, og mange av maleriene debuterer på norsk jord.

Bestillingsverket kunstneren har malt av John Fredriksens døtre, Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksen, har fram til nå vært ukjent, men Nettavisen kunne avsløre nyheten tirsdag.

Sand var ville ikke snakke om bildene da Nettavisen møtte ham tirsdag.

– Jeg ser ikke bildene her, sa Sand.

– Havner døtrene på bakrommet?

– Nei, bildene er fra i fjor – det er lenge siden, sier Sand. Det er tydelig at han ikke vil snakke om bildene.

– Skuffende at han ikke respekterte våre ønsker

Søstrene og Sand hadde først blitt enige om at bildene skulle vises fram, men tvillingene har siden trukket dette tilbake, ifølge VG onsdag.

– For meg er det helt, helt uaktuelt ikke å skulle vise fram så sentrale temaer. Det strider imot alt jeg er satt sammen av som kunstner, så det har aldri vært aktuelt for meg, sier Vebjørn Sand til VG og legger til:

– Bildene er bygget opp til å bli det fineste jeg har gjort av dobbeltportretter, og de er helt sentrale i min karriere som portrettkunstner.

Kathrine, Cecilie eller John Fredriksen svarte ikke på Nettavisens henvendelser torsdag, men sier følgende til VG om bildene:

– Vi reagerer selvsagt på det, fordi dette er en privat gave til vår far. Vi forstår Sand er lidenskapelig i sine kunstneriske prinsipper, likevel er det skuffende at han ikke respekterte våre ønsker og laget nye bilder fra vårt private samarbeid, sier Kathrine Astrup Fredriksen.

Havnet i strid med Stein Erik Hagen

Utstillingen til Vebjørn Sand har fått tittelen «Individets valg». Mange av bildene viser personligheter som har inspirert den anerkjente kunstnere.

– Dette er mine viktigste temaverdener siden 80-tallet, og portrettfaget som jeg får vist fram på en omfattende måte på det nivået jeg er nå. Jeg har ikke gjort noe skikkelig i Norge siden 90-tallet. Det er først nå jeg kommer tilbake med noe ordentlig, sa kunstneren til Nettavisen.

– Det er noen sånne høvdinger i norsk kultur og åndsliv som er med, forteller Sand.

Det er ikke første gang Vebjørn Sand maler noen av Norges rikeste. Stein Erik Hagen og hans kone Mille Marie Treschow hyret Vebjørn Sand til å male dem i 2006. Det ble starten på en lang feide.

Da bildene ble vist offentlig for første gang, ble de slaktet. Til slutt endret også Hagen mening og kritiserte Sand offentlig for blant annet dårlig komposisjon. Først noen år senere skværet partene opp.

Vil bruke mer tid i Europa

Utstillingen denne uken vil også vise andre sider ved kunstneren. Sand brukte flere år på å male bildene med motiv fra 2. verdenskrig, og han har tatt i bruk modeller for å gjenskape situasjonene.

Det er viktig for å han understreke at han som kunstner igjennom årene har blitt friere.

– Jeg er trygg på hvor jeg står som maler. Jeg er 50 år til neste år, og har jobbet i et tungt fagmiljø ute rent faglig sett. Dette var derfor jeg reiste til utlandet, sier han.

Vebjørn Sand har siden 2000-tallet bodd i utlandet. Han har i perioden utelukkende jobbet med malerier.

– Utstillingen som åpner torsdag blir den største utstillingen jeg noensinne har hatt, fortsetter han.

– Du har vært mange år i USA. Hvor går veien videre?

– Jeg har lyst til å bruke mer tid i Europa. Det vil vært naturlig for meg å ha et studio i Berlin. Dette landet er en forlenget del av det å være nordmann rent historisk. Det var dit vi dro for å utdanne oss innenfor vitenskap og kunst, sier Sand.

– Hvordan blir det å fylle 50 år til neste år?

– Det har jeg ikke prøvd før. Jeg har aldri vært i så god form som jeg er nå, sier han.