Gå til sidens hovedinnhold

Vedder på brennhet olje

Men oljen må doble rekordprisen før veddemålet slår inn.

Ivrige spekulanter vedder på at oljeprisen kommer til å stå i 200 dollar fatet innen utgangen av året, skriver Bloomberg News. I forrige uke nådde futureskontraktene 100 dollar fatet for første gang i historien, dermed må oljeprisen dobles før veddemålet innfris.

NA24 - din næringslivsavis

Det er gjennom opsjonshandelen på råvarebørsen New York Mercantile Exchange at stadig flere satser på at oljeprisen vil nå 200 dollar i løpet av året. Opsjonene gjelder retten til å kjøpe olje for 200 dollar fatet. De to siste månedene har handelen i disse opsjonene eksplodert og ligger ti ganger så høyt. Det er en rekordøkning sammenlignet med samme tidsperiode.

Ny favoritt
Opsjonene har blitt en favoritt blant traderne siden det er langt billigere å spekulere i disse kontraktene sammenlignet med futureskontraktene. Selv om de færreste tror på en oljepris på 200 dollar fatet velger folk å kjøpe disse opsjonene som forfaller uten verdi hvis oljeprisen ikke passerer denne grensen innen utløpsdatoen. Opsjonsprisen steg til 550 dollar i forrige uke, før den endte på 300 dollar fredag. Det tilsvarer 30 cents per fat, siden opsjonen dekker 1.000 fat

Det har lenge hersket en enighet blant ekspertene om verden må belage seg på en rådyr olje. Det har også vist seg gjennom handelen i papirmarkedet som har sendt futureskontraktene til stadige nye rekorder. I snitt venter analytikerne at oljeprisen vil ligge på rundt 78 dollar fatet i år, det er rundt 20 prosent under dagens nivå.

Stadig har det kommet klare signaler om at USAs økonomi ikke vil klare å opprettholde den veksttakten fra tidligere år, og det har fått enkelte til å tvile om festen i råvaremarkedet kan fortsette.

Kun en forsikring
Nå mener analytikerne i Merrill Lynch og UBS at nedkjølingen i den amerikanske økonomien vil føre til det største prisfallet siden 2001. Da falt oljeprisen med 26 prosent. Traderne tror derimot at oljeprisen vil stige for syvende år på rad.

- Den mest vanlige analogien som benyttes for å beskrive opsjoner er at den representerer en forsikring mot lite sannsynlige hendelser, sier energianalytiker Tim Evans i Citigroup Global Markets til Bloomberg News.

Ifølge det internasjonale energibyrået IEA er det ventet at oljeetterspørselen vil øke med 2,5 prosent, samtidig har oljelagrene i USA falt til det laveste nivået på tre år. Sammen med en fallende produksjon i Mexico og Nordsjøen er det også trøbbel i Midtøsten. Saudi-Arabia har utsatt produksjonsstarten ved sitt nyeste felt og det gjør at flere vedder på økende oljepris.

Fortsatt billig
- Hundre dollar fatet er faktisk 14,9 cents for en kopp, så vi snakker fortsatt om at olje er bemerkelsesmessig billig, sier styreformann Matthew R. Simmons i den prestisjetunge investeringsbanken Simmons & Co.

Undersøkelser fra IEA viser at Verdens forbruk vil stige til 87,8 millioner fat om dagen i år. Det er en oppgang på 2,1 millioner fat sammenlignet med 2007. Det tilsvarer samlet produksjon fra Nigeria. Etterspørselen i Kina er ventet å øke med 5,7 prosent til 8 millioner fat om dagen. Det folkerike landet er svært avhengig av at importen øker for støtte opp om en økonomi som er ventet å vokse med 11 prosent.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien