Gå til sidens hovedinnhold

Derfor ble Ulvang drapsmistenkt

Les den dramatiske historien her.

(SIDE2:) Mange kvapp nok litt til i godstolen da Vegard Ulvang avslørte under «Den store klassefesten» på NRK lørdag at han faktisk har vært drapsmistenkt.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det ble ikke sagt noe mer om hendelsen under programmet, men Side2 har funnet fram historien, som er beskrevet i eventyreren Stein P. Aasheims bok om skihelten.

Skimoro i ødemarka
Det hele fant sted i Tavan Bogd-fjellene i det nordvestre hjørnet av Mongolia, der landet grenser til både Russland og Kina. Året var 1993, og Aasheim var på fjellekspedisjon sammen med skiløperne Vegard Ulvang, Vladimir Smirnov, Pierre Gay-Perret og fjellklatrer Odd Eliassen.

Denne delen av Mongolia hadde vært lukket for vesten intill et par år før, så Ulvang & co. var noen av de føste europeerne som klatret i disse fjellene på veldig lenge. Sammen med lokale hjelpere ble det skiturer, fjellklatring, brevandring og ridning i området i halvannen uke før gutta skulle vende nesa hjemover igjen.

Fant selvmordsbrev
Siste dagen bredte deg seg både undring og irritasjon i leiren over at en av de lokale guidene, Yshan, ikke var kommet tilbake etter en spasertur. Plutselig fikk Vladimir Smornov øye på en lapp blant sakene til den forsvunnede guiden. Lappen var adressert til Smirnov og skrevet på russisk. Den levnet ingen tvil om at den unge mannen hadde tenkt å begå selvmord. Han ba dem ikke lete etter ham.

Selvmordsbrevet slo ned som en bombe i leiren. Ingen av ekspedisjonens medlemmer kunne begripe hvorfor den utdannede 25-åringen skulle ønske å ta sitt eget liv. Det var fire timer til det ble mørkt. Hvis de skulle nå flyet, som gikk en gang i uken, måtte de videre med en gang.

Mistenkt av politiet
Det å finne en lokalkjent som ikke ønsket å bli funnet i det enorme området de befant seg i, virket som en umulig oppgave. Men Smirnov, Aasheim og noen lokale ryttere lette likevel til det ble mørkt, uten hell.

Neste dag kom de frem til byen Bayan-Ölgii, der første stopp var den lokale politistasjonen. Der forklarte de hva som hadde skjedd. Politiet tok situasjonen svært alvorlig og stilte også spørsmål ved utlendingenes involvering i saken. Hvorfor var brevet adressert til Smirnov? Visste de mer enn de ville ut med?

I timesvis ble Smirnov og Aasheim skysset fra kontor til kontor, mens resten av ekspedisjonen stod på utsiden. Alt foregikk på mongolsk, med et par fraser på russisk innimellom. Smirnov kunne avsløre at situasjonen var rimelig alvorlig.

Fikk ikke reise
Alle forespøsler om å få ringe til UD eller ekspedisjonens kontakt i Ulaanbaatar ble avvist, og politiet gjorde det klart at her var de de som bestemte. Ekspedisjonen fikk ikke dra videre før saken var oppklart, om det så tok måneder.

Hvordan kunne politiet vite at det ikke var noen i ekspedisjonen som hadde skrevet selvmordsbrevet, og - hvis de fant liket - ville det kanskje vise seg at saken hadde en annen forklaring?

Etterhvert begynte Yshans motiv å bli klarere. Gutta fikk vite at han rett før ekspedisjonen hadde stjålet en flybillet, noe han kom til å bli stilt til ansvar for hvis han hadde kommet tilbake fra ekspedisjonen.

Ble funnet
Tre dager gikk uten at det var noen fremdrift. Politiet stod på sitt, og det ville ta lang tid før noen fra UD kunne få noen innflytelse over en liten politistasjon i hjertet av Asia. Smirnov og Ulvang begynte å legge ut på joggeturer for å gjøre opp for den treningen de gikk glipp av. OL i Lillehammer var tross alt bare måneder unna.

(saken fortsetter nedenfor)

HTML EMBED

Så, like plustelig som den hadde oppstått, løste floken seg. Yshan ble funnet, arrestert av russisk grensepoliti på vei inn i Russland. Faktisk var han blitt arrestert samme dag som han dro fra leiren, men det hadde tatt nyheten dager å nå Bayan-Ölgii.

Endelig falt alle mistankene bort, og passene ble levert tilbake. Endelig skulle gutta få komme hjem.

Så enkelt var det selvfølgelig ikke, og du kan lese om videre forviklinger i Stein P. Asheims bok «Vegard Ulvang» fra 1993, utgitt på Cappelen forlag.

Kommentarer til denne saken