Gå til sidens hovedinnhold

- Veiene er helt på felgen

NAF-direktør har fått nok - les intervjuet og diskuter.

- Samferdsels- og veisektoren er helt på felgen. Tålmodigheten vår er snart slutt, og nå må vi få pengene på bordet, sier direktør for samfunnskontakt i Norges Automobilforbund (NAF), Håkon Glomsaker, til Nettavisen.

Etterslepet i vedlikehold av norske veier var i fjor på 45 milliarder kroner. Ut fra dagens bevilgninger vil det minst ta 225 år før alle veier er oppgradert til akseptabel standard, ifølge Teknisk Ukeblad (TU).

Hva mener du? Si din mening nederst

Dette etterslepet vil NAF rydde opp i.

Misfornøyd med sittende regjering
NAF har nå bedt om et møte med Samferdselsdepartemenetet for å utdype og konkretisere hva NAF mener må endres i stortingsmeldingen om Nasjonal Transportplan (NTP) som legges frem i desember i år.

- Det var 40 prosent flere dødsulykker i juni i år sammenlignet med i fjor. Dette er ikke holdbart. Nå ønsker vi et krafttiltak for å forbedre veistandarden og trafikksikkerheten. Det er mulig dersom det finnes en politisk vilje til det, sier Glomsaker.

Les mer på: Dødsdommer på norske veier

For 2008 ble det bevilget 6,5 kroner millioner til veiutbygging.

Den sittende regjeringen har stoppet utviklingen, og nå er vi på et absolutt minimumsnivå

- En god start er å doble dette beløpet. Det tilsvarer kun én ukes avsetting av oljefondet. Landet har råd til dette! Dette har vi nå uttrykt til samferdselsdepartementet i et brev, sier Glomsaker.

Store deler av det norske veinettet står uforandret siden 1970-tallet. Siden den gang har trafikkbildet endret seg kraftig.

- Dette er åpenbart feil veipolitikk, den sittende regjeringen har stoppet utviklingen, og nå er vi på et absolutt minimumsnivå, sier Glomsaker.

Les også:Norske tunneler i jumbogruppen

Svenske myndigheter langt flinkere
I Sverige har man klart å utføre veiarbeid på lange veistrekninger om gangen, mens i Norge har myndighetene ofte valgt å fikse på små veistrekninger. NTP-forslaget vektlegger nemlig vedlikehold og flikking av eksisterende veier, fremfor satsing til utbygging av nye veier.

- Det er håpløst med flikking på 30-40 meter vei her og der, dette gir dårlige veier, og ikke minst er det dyrt. Man bør organisere veiutbyggingen langt bedre og ta lenger strekninger om gangen, sier Glomsaker.

Det siste fra Nettavisen Motor:

- Ny hissig Golf

- Tyvene skanner bagasjerommet ditt

- Toppløs Veyron

- Sverige er ikke et rikt oljeland, men de har likevel en langt bedre veistandard enn oss, og det i tillegg til at de ikke har bil- og bomavgifter. Mitt spørsmål er: Hvordan kan Sverige få dette til å fungere så bra? spør Glomsaker.

NAF har nå sett seg lei på myndighetenes manglende vilje til å investere i veiutbygging.

- Det står til og med i Vegloven at myndighetene har plikt til å vedlikeholde veiene. Dette er ikke utgifter, det er en investering. Det er forskjell på å bruke penger på hus enn sjokolade. Men finansdepartementet ser begge deler som forbruk, sier Glomsaker.

Privat samarbeid
NAF ønsker nå et samarbeid med staten om å finne løsninger.

Dersom det offentlige ikke er villig til å skaffe midler til utbygging av veier, bør man se på alternative finansieringsmåter, mener NAF. De foreslår blant annet et Offentlig – privat samarbeid (OPS). En annen måte er gjennom prosjektfinansiering av store utbyggingsprosjekter.

Les også:Landsomfattende veiprotest

- Det er klart at departementet bør ha med alternative finansieringsmodeller i Stortingsmeldingen. Slike modeller blir stadig hyppigere diskutert både av politikere og fagfolk, og vil gi en samfunnsøkonomisk gevinst, sier Glomsaker.

Bevilgningene fra Samferdselsdepartementet har gått ned for hvert år som har gått i de siste ti årene. Det nye statsbudsjettet fremlegges i oktober.

- I og med at 2009 er valgår, så ligger det ofte noen rosiner i kurven. Nå håper jeg det er store rosiner, det fortjener det norske folket! Her er diagnosen, nå trenger man medisinen: Legg pengene på bordet, sier Glomsaker.

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken