Gå til sidens hovedinnhold

Oppvekst kan styre vekta

At du sliter med vekta trenger ikke bare være din skyld.

(SIDE2): Oppvekstvilkår kan bestemme vekt i voksen alder, viser ny forskning.

Foreldrenes sosiale status er bestemmende for de voksne barnas blodtrykk og vekt i 40-50-årsalderen. Det viser en studie med forsker Bjørn Heine Strand, Folkehelseinstituttet, som førsteforfatter, skriver Folkehelseinstituttet (Fhi) på sine nettsider.

Den internasjonale forskergruppen fulgte 3667 briter og gikk gjennom data om blodtrykk, vekt, høyde og livvidde ved alder 36, 43 og 53 år. Disse dataene ble deretter sammenholdt med fars yrke, som er et mål for sosial status i barndommen.

Resultatene viste at de som hadde vokst opp i en familie nederst på den sosiale og økonomiske rangstigen, hadde høyere risiko for høyt blodtrykk og overvekt i voksen alder enn de som hadde vokst opp i en familie med høyere sosioøkonomisk posisjon. Vektforskjellene var synlige allerede fra 36 års alder og det gjaldt både kvinner og menn.

- Mulige forklaringer kan være både biologiske og sosiale. Kvinner går ofte opp i vekt i forbindelse med barnefødsler. I lavere sosiale lag er det kanskje ikke samme sosiale press for å gå ned igjen i vekt og holde lav kroppsvekt som det er i høyere sosiale lag. Fysisk aktivitet kan også ha betydning. Det ser ut til at fysisk aktivitet i barneårene er viktig for fysisk aktivitet i voksen alder, og dette gjelder særlig for kvinner, sier Heine Strand.

En annen forklaring mener forskerne kan være lav fødselsvekt. Lav fødselsvekt er hyppigere i lavere sosiale lag, særlig i 1946 da denne gruppen ble født. Lavere fødselsvekt er knyttet til økt risiko for overvekt og høyt blodtrykk i voksen alder.

LES MER HELSE HER

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken