Gå til sidens hovedinnhold

Opp i vekt av ekteskap

Særlig kvinner har en forhøyet risiko.

(SIDE2): Både ekteskap og skilsmisse kan gi vektoppgang.

Det er en forhøyet risiko for å gå opp i vekt de to første årene av et ekteskap. Studien tok for seg 10.071 mennesker og forskerne fant at nygifte kvinner hadde høyest risiko for stor vektoppgang, skriver BBC Health.

Studien er publisert i American Sociological Association.

- Vektoppgangen kan utgjøre helserisiko sa forfatter av studien, Dmitry Tumin fra Ohio State University.

Verst for kvinner

Studien fulgte mennesker fra 1986 til 2008 og undersøkte forandringer i BMI, eller kroppsmasseindeks og samlivsstatus. Så sammenlignet forskerne informasjonen fra mennesker som enten akkurat hadde giftet eller skilt seg med de som fortsatt var gift eller var single.

Selv etter at data ble justert for hver enkelt persons helseprofil, utdanning, jobb, graviditet og økonomisk status, viste det seg at risikoen for vektoppgang ble assosiert med inngåelse av ekteskap og skilsmisse.

For kvinner så man at ekteskap ga 33 prosent risiko for en liten vektoppgang. Opp mot tre poeng høyere BMI, mens det var 48 prosent høyere risiko for at kvinnene la på seg mer enn dette.

Nyskilte kvinner hadde 22 prosent forhøyet risiko for en liten vektoppgang mens menn hadde 28 prosent risiko for en liten vektoppgang etter ekteskap mens 21 prosent risiko etter en skilsmisse.

Kan være positivt
Leder av studien, Dmitry Tumin mener kvinnene kan være utsatt for helserisiko.

- Ekteskap for kvinner kan gi vektoppgang som kan true helsa.

- Dette er store forandringer i folks liv, bosituasjon og hva slags mat de spiser. Folk reagerer ulikt og for noen kan forandringene også være positive.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken