Gå til sidens hovedinnhold

Ny form for «menneskehandel»

Du kan kjøpe 6 prosent av Kjerstin for 3,6 millioner.

Mange som investerer i oppstartsvirksomheter sier at de først og fremst investerer i menneskene bak bedriftene.

Men hvorfor gå veien om et aksjeselskap? Hva med å investere direkte i menneskene?

Nå kan du kjøpe en andel i en persons fremtidige inntekt, melder nettstedet Venturebeat.

For eksempel kan du for 600.000 dollar kjøpe 6 prosent av alle de fremtidige inntektene til Kjerstin Erickson, en 26-åring med bakgrunn fra det prestisjetunge Stanford-universitetet i California (hvor Google ble startet, hint, hint).

Investeringen tilbys via nettstedet Thrust Fund .

Allerede som student i 2003 etablerte Erickson FORGE, en veldedig organisasjon som driver bistand i afrikanske flyktningleirer, og pengene hun eventuelt får inn ved å selge sine fremtidige inntekter, skal gå til denne organisasjonen.

- Thrust Fund appellerer fordi det lar meg spole frem et par år, sier Erickson.

Høy pris
Venturebeat har regnet ut at hun må tjene rundt 250.000 dollar i året frem til hun er 65 for at en investor skal komme ut i null, når man ikke tar hensyn til inflasjon og til alternativ avkastning fra en annen investering. I realiteten må inntekten være vesentlig høyere for at dette skal være en interessant kommersiell investering.

Erickson sier riktignok at hun har tenkt å etablere et kommersielt selskap i fremtiden, men den høye prisen for å investere indikerer nok at det er et element av idealisme i det hele.

Inspirasjon fra poker
Men det er ikke bare det. Det dreier seg om gjennomtenkte kontrakter, og den som selger deler av sin inntekt, har rett til å kjøpe seg ut av kontrakten ved å betale tilbake inntil ti ganger innsatsen, avhengig av hvor lang tid det er gått.

Inspirasjonen til Thrust Fund kommer fra pokerverdenen, hvor det lenge har vært mulig å kjøpe en andel av de fremtidige gevinstene til en spiller, skriver Venturebeat.

Foreløpig er det bare tre gründere «til salgs» via Thrust Fund.

Kommentarer til denne saken