(SIDE2): Denne uka har det vært Internasjonal Uke i Norge, der norske tenåringer setter av en uke av sin vanlige skolehverdag til å lære om hvordan ungdommer i U-land har det.

I Internasjonal Uke er Operasjon Dagsverk (OD) høydepunktet. OD-dagen går ut på at norske skoleelever skal ut i arbeidslivet for å tjene penger til det gode formålet OD-komiteen har plukket ut. I år jobber elevene for utdanning til ungdom med nedsatt funksjonsevne i Malawi, Mosambik, Sør-Afrika og Uganda. Årets samarbeidsorganisasjon er Atlas-Alliansen.

Men det er ikke bare norske skoleungdommer som gir til veldedighet. Flere kjendiser jobber også for at verden skal bli et bedre sted å leve.

Miljøforkjempere
Skuespiller og modell Gisele Bündchen er en ivrig forkjemper for miljøet. Hun ble 29. september i år utpekt som ambassadør for FNs miljøprogram (UNEP), og vier fritiden sin til å øke bevisstheten og fremme tiltak for å beskytte miljøet. Med seg på laget har hun også Hugh Jackman. Som Gisele Bündchen samarbeider han med FN, og han åpnet Klimauka i New York i år.

Fattigdom og sult
RnB-artisten Beyonce Knowles samarbeider med selskapet General Mills, og ga i fjor mer enn 3,5 millioner måltider til et veldedig formål kalt «food banks». Scarlett Johansson er også opptatt av at ingen skal gå sultne, og hun jobber aktivt mot global fattigdom og sult.

Skuespillerkollega Tom Cruise kjøpte i desember i fjor leker som han ga videre til Stockings With Care, en organisasjon som gir julegaver til hjemløse barn og fattige som ikke har råd til å kjøpe gaver til barna sine selv.

På Forbes liste over kjendisene som gir mest penger til veldedighet, finner vi Angelina Jolie på førsteplass. Hun har adoptert tre barn fra U-land, jobber mot kvinnevold og for at alle skal ha like rettigheter. Hun og ektemannen Brad Pitt (som er nr. 6 på listen) startet i 2006 et fond der pengene går til menneskelige kriser rundt om i verden.

Andre saker
Da skuespiller Jessica Alba var i Oklahoma City i fjor under innspillingen av filmen «The Killer Inside» benyttet hun muligheten og hengte opp plakater for haibevaring over hele byen. Dette ble ikke godt tatt imot, og 9. juni i år måtte hun unnskylde til befolkningen i Oklahoma.

Charlize Theron jobber mot kvinnevold, og hun har tidligere vært ambassadør i FN, der hun jobbet for fred.

Will Smith er også raus med å gi penger til veldedighet. I fjor ga han 7,4 millioner kroner til ting han brant for, for eksempel nesten 700.000 til Scientologi-kirken og cirka 385.000 til religiøse grupper, kommunale grupper og kunstgrupper.

Hiv og AIDS er også noe kjendisene brenner for. George Clooney, Elton John, Bill Clinton, Bono og Annie Lennox gir hvert år store summer for å finne en kur mot sykdommen.

Katastrofehjelpere
TV-kjendis Oprah Winfrey ga i 2005 cirka 6,1 millioner kroner fra egen lommebok til veldedighet. Sandra Bullock ga rundt 1 million til det amerikanske Røde Kors etter 9/11, og donerte også penger til tsunamikatastrofen i Thailand.

Céline Dion og Nicolas Cage ga 1 million hver etter Katrina-orkanen i New Orleans.

Kilder: ABC News, Examiner.com og LookToTheStars.org