Gå til sidens hovedinnhold

- Vemodig, men riktig

Eks-konsernsjef Inge K. Hansen ser tilbake på en eventyrlig tid i Aker Kværner. Møt ham her.

- Livet går i faser, men det var selvsagt vemodig å slutte. Jeg ble veldig glad i Aker Kværner, men det var et allright tidspunkt å gjøre det på, sier avgåtte Aker Kværner-sjefen Inge K. Hansen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Den tidligere Aker Kværner og Statoil-sjefen jobber nå fulltid som rådgiver for Kjell Inge Røkkes Aker.

Hansen rekker også å være styreleder i Avinor og på Handelshøyskolen BI.

Enorm vekst
Hansen var foredragsholder på Siviløkonomdagen på Handelshøyskolen BI torsdag.

«Hva skal til for å lykkes internasjonalt med utgangspunkt i høykostlandet Norge?», var tittelen på foredrag som den erfarne industrimannen holdt for en fullsatt sal.

- Aker kan skilte med 300 års industriell tradisjon. I dag driver vi en miks mellom industri og private equity - med mest trykk på industri, sa han til NA24.

I oktober 2004 ble Aker priset til fem milliarder kroner, to år senere i slutten av august i år var markedsverdien steget med 21,7 milliarder kroner til 26,7 milliarder kroner ifølge Hansen. Dette inkludere utbytte på 1,5 milliarder kroner.

- Man må ikke glemme at oljepengene og bankenes utlånsrente vokser og yngler hele døgnet. Akers verdiskaping skjer kun når vi er våkne, sier han.

Dyrekjøpt erfaring
Hansen sier den industrielle delen veier tyngst av satsningsområdene til Aker. Men man det fungerer ikke å drive industri i dag uten å ha en god finansielle forståelse.

- Dette går hånd i hanske, sier han til NA24.

Industriherren reflekterer over den tunge tiden med finansielle problemer i Aker.

- Spesielt med tanke på den turbulente perioden vi har vært igjennom, som startet i 1995. Det er ingen som har opplevd denne erfaringen kraftigere enn oss, sier han.

- Usikkerheten borte
Utenom alt selskapet har fått til i den senere tiden er Hansen mest fornøyd med at den finansielle usikkerheten er borte fra Røkkes pengebinge.

- Vi har lært skikkelig av denne erfaringen. Heldigvis er ikke den historien så langt tilbake i tid heller. Så respekten for dette her føler jeg er stor, sier han.

- Jobber du like mye som før i rådgiverstillingen i selskapet?

- Jeg jobber like mye som før, men litt annerledes. Mer prosjektorientert og som forretningsutvikler, sier han.

Jordskjelvområde
Aker-systemet driver blant annet med olje-og gass, verft og med enorme konstruksjoner. Et av prosjektene som han er mest fornøyd med er Sakhalin som ligger utenfor den russiske østkysten.

- Det er et de prospektene jeg er mest stolt over. Når vi kom til Sakhalin var det ingenting der. Man må ha vært der for å skjønne hva vi snakker om, sier han.

Forholdene i dette havområdet er meget krevende, med jordskjelv på havbunnen og pakk-is som driver fra Okhotsk-havet hvert år mellom oktober og mai.

Bruk av robuste betongunderstell sikrer at plattformene vil motstå selv under disse forholdene.

- Våre konstruksjoner tåler et jordskjelv på hele ni på richets skala. Vår kompetanse er godt kjent i Russland, og gir oss en god profil over det som skal skje videre i Barentshavet, sier han.

Aker ansatte 2.500 mennesker til Sakhalin-prosjektet. Arbeidstokken la ned 8,5 millioner arbeidstimer.

- Det var kun 0,3 prosent fraværsskadefrekvens, sier han stolt.

- Hvordan er dette mulig i Russland?

- Vi kjørte alkotest på alle ansatte hver morgen, sier han.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem