Miniguide til Venezia

HTML EMBED

Republikken Venezia akkumulerte seg – gjennom sine rundt 1000 år – en enorm makt og rikdom med hjelp av handel, sjøfart og strategiske allianser. Dette, kombinert med byens nærmest absurde beliggenhet og utforming, gjør dette til én av verdens mest frapperende, menneskeskapte steder. Gå deg vill i bakgatene, ta deg tid til å puste inn atmosfæren og drøm deg tilbake gjennom århundrene!

Fakta om Venezia

Hvor Nordøst i Italia, innerst i Adriaterhavet
Når Hele året, men aller helst under karnevalet i februar om du klarer å få hotellrom
Hvorfor For arkitektur, historie, kunst, mat, vin, iskrem og romantikk

Innbyggere Ca. 60 000 i den historiske delen, 270 000 totalt
Nødnummer Politi 113, ambulanse 118, brann 115, carabinieri 112, veihjelp 116
Valuta 1 € = 7,30 kr

Turistinformasjon

Slik kommer du til Venezia

Norwegian flyr til Venezia fra Gardermoen, mens Ryanair tar deg dit fra Rygge. Merlot Reiser og Oliven Reiser tilbyr organiserte sykkelturer som inkluderer Venezia.

Kom deg rundt i Venezia

Hovedflyplassen Marco Polo ligger åtte kilometer fra sentrum, og buss nr. 5 fra ACTV bruker ca. 20 minutter til Piazzale Roma. Ryanair flyr på Treviso tre mil unna, og herfra har ATVO bussrute til Venezia. Det historiske sentrum er bilfritt, og du kommer deg greit rundt til fots, men prøv gjerne også vaporettoene – vannbårne busser, som tar deg rundt store deler av byen og ut til Lido, der du blant annet finner to store, offentlige strender.

Før du drar til Venezia

Les «The City of Fallen Angels» av John Berendt er en thriller som skildrer Venezias unike vesen gjennom en serie fengslende karakterer omhyllet av historikk og mystikk. «Kjøpmannen i Venedig» og «Døden i Venedig» er mer klassiske valg.

Se «Brød og tulipaner» av Silvio Soldini er en herlig liten perle om en middelaldrende husmor som blir gjenglemt av turistbussen, og bestemmer seg for å starte et nytt liv i Venezia.

Hør Opera som institusjon oppstod i Venezia på 1630-tallet (selv om private konserter tidligere forekom i Firenze), og Monteverdi var den første store komponisten innen genren. Varm opp med hans «L’Orfeo».

App «OG Venice Travel Guide» (iPhone, 24 kr) viser vei til litt annet enn andre guider, som håndplukket uteliv, lokale spisesteder, håndverkere, bokhandlere og så videre.

Visste du at Venezia er bygget på 118 øyer, har ca. 400 gangbroer og 170 båtkanaler?

Få med deg i Venezia

1. Tur på Canal Grande

En tur på Venezias 3,8 kilometer lange hovedåre gir et effektivt og overveldende inntrykk av byens storhet, rikdom, historie og skjønnhet. Canal Grande er kantet av over 170 historiske bygninger oppført mellom det 13. og 18. århundret. Siden de fleste stiger rett opp av vannet og kun fire broer krysser kanalen, bør du utpå vannet, enten i en vaporetto (billig), vanndrosje eller gondol (dyrt).

2. Venezia bak maskene

I gamle dager spilte maskeradeball en vesentlig rolle i Venezias sosiale liv, men tradisjonen gikk i glemmeboken mot slutten av 1700-tallet. Fabrikken og butikken Ca’ Macana har siden 1984 gjort sitt for å gjenopplive den, og et besøk her er både morsomt, fascinerende og skremmende for alle oss som synes masker er ganske skumle. Du kan kjøpe unike håndlagde masker, se hvordan de blir til og også lære litt om kunsten selv.

PS: Maskene Stanley Kubrick brukte i «Eyes Wide Shut» fikk han laget her.

3. Glassblåserne på Murano

Historien forteller at venetianske glassblåsere ble forvist til øya Murano, et steinkast nord i bukta, fordi man fryktet den hete virksomheten kunne sette byen i brann. Murano er i dag viden kjent for sine glasskunstnere, men stå over de såkalte «gratis» båtturene og omvisningene som tilbys. Kjøpepresset på disse turene er stort og opplegget svært turistifisert. Du får bedre utbytte av å lete etter mer diskrete, åpne studioer i bakgatene. Få også med deg øyas glassmuseum på Palazzo Giustinian.

4. Padling i Venezia

Glem gondolene. De er overprisede, og det blir neppe like romantisk som du har forestilt deg. Vil du derimot se Venezia fra kanalene, og kanskje besøke noen mindre kjente øyer i bukta, anbefales heller en kajakktur, gjerne på kveldstid. Venice Kayak tilbyr en rekke ulike turer, som alle starter og slutter ved øya La Certosa.

Gode restauranter i Venezia

Venezia har ekstremt mange turister, og en konsekvens er at de fleste ristoranti i turistløypa – ikke minst rundt Rialtobroen og Markusplassen – er overpriset i forhold til kvaliteten. Søk heller etter osterie, trattorie og bacari dypt i bakgatene, og se etter populære steder med mange lokale.

Al Portego er upretensiøst, trivelig og litt bortgjemt.
Calle della Malvasia, Castello 6015

Anice Stellato er en familiedreven osteria med god sjømat til fornuftig pris.
Fondamente della Sensa, Cannaregio 3272

Dalla Marisa er stedet for kjøttetere. Prøv deres risotto con le secoe!
Fondamente di San Giobbe, Cannaregio 652b

Gode hotell i Venezia

BudsjettThe Academy er svært prisgunstig om beliggenhet er viktigst. Sentralt, enkelt krypinn med hyggelig betjening. Seng i sovesal fra 360 kr.
Calle Corner Sestiere San Marco

MiddelsPensione Accademia – Villa Maravege er innredet med lekre antikviteter, har egen hage og utsikt til Canal Grande. Dobbeltrom fra 1000 kr.

LuksusCa’ Maria Adele holder til i et elegant palazzo fra 1500-tallet. Eklektisk og utsøkt innredet, med all moderne luksus du kan ønske deg. Fra 2300 kr for dobbeltrom.

HTML EMBED

Visste du at ordet getto kommer fra Venezia, og er navnet på den historiske, jødiske bydelen?

Best utsikt får du fra klokketårnet Campanile på Markusplassen, 99 meter over vannet.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir