Gå til sidens hovedinnhold

Venter på EU-milliarder

Romania er inne i EU-varmen og forventer et skred av investorpenger fra Vesten - men ikke skred av rumenere til Norge.

Les NA24 på mobil

Første januar i år ble Romania en del av EU. Nå er de med i en union som rommer rundt 480 millioner innbyggere, 23 offisielle språk og rekke forskjellige kulturer. Utfordringene er store, men det er også fordelene.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi forventer en fortsatt sterk økonomisk vekst i Romania samt et tettere samarbeid både med andre EU-land og omkransende land, sier Romanias ambassadør til Norge, Dr. Cristian Istrate, til NA24.

Han forklarer at økonomien har blomstret etter at landet startet den lange vandringen inn i EU.

Boom i økonomien
- Vi har opplevd en boom i økonomien de senere årene. Det har presset lønningene oppover. I 2005 hadde de statsansatte en lønnsvekst på 23 prosent, mens de i fjor hadde en vekst på 16 prosent, sier Istrate.


Som følge av det nye EU-medlemskapet vil mye ny frisk kapital finne veien inn i landet.

Først og fremst er det infrastrukturen i Romania som vil merke EU-medlemskapet best. Det er planlagt utbedring av en rekke hovedveier både på kryss og tvers av landet noe som skaper bedre mobilitet. I tillegg vil de landlige distriktene oppleve en kraftig oppdatering fra dagens noe umoderne standart.

Det er også planlagt åtte nye universitetssykehus samt en rekke andre utdanningsinstitusjoner både på universitetsnivå og lavere.

- Vi vil satse mye på utdanning og forskning i tiden fremover. Det er planlagt å investere rundt 6 prosent av BNP til disse formålene. Noe som er den første store satsningen på mange år innenfor disse områdene, sier han.

Et godt investeringsklima
Valentin Maracinescu, ambassadens økonomirådgiver, sier investeringsklimaet i landet er svært godt. Og at de utenlandske investeringen er svært høye.

- Vi har en sterkt økende andel av utlendinger som kommer for å drive business i Romania. Først og fremst er det hollendere men også østerrikere, franskmenn og tyskere er store investorer, sier Maracinescu til NA24.

Til sammen investerte de 50 største landene som opererer i Romania investert for rundt 14, 94 milliarder euro, eller rundt 122,5 milliarder kroner, i 2006.

Norge er ikke blant de 50 største investeringslandene, men har allikevel et stort engasjement i landet. Aker Yards har siden 2000 vært til stede i Romania, hvor de har bygd skrog til offshore- og andre spesialfartøy og sysselsetter nå rundt 5000 arbeidere i landet. Takket være et lavt kostnadsnivå og kompetent arbeidskraft kan selskapet årlig levere nesten dobbelt så mange skip som selskapet kunne da skrogene ble bygget i Norge.

- Vi har veldig god erfaring med forretningsdrift i Romania, sier informasjonsdirektør Tore Langballe i Aker Yards til NA24.

Han sier at kombinasjonen av kompetent arbeidskraft med god utdannelse, samt et lavt kostnadsnivå og en god geografisk beliggenhet ved Svartehavet har vært viktig for Aker Yards.

- Jeg tror Romania kommer til å spille en viktig rolle i Europa i tiden fremover. Nå som de er med i EU har flere dører åpnet seg, og interessen fra utlandet kan øke, sier han.

Ingen flom av rumenere
Ambassadøren tror ikke EU-medlemskapet vil føre til en flom av rumenere til Norge.

- For det første må vi få på plass en avtale med EØS, for det andre er det de sosiale og økonomiske aspektene ved å jobbe så langt hjemmefra som fører til at de som kan, fortsatt holder seg i hjemme, sier han.

Verken Bulgaria eller Romania har foreløpig ikke noe samarbeid med EØS, noe som betyr at de fortsatt må søke arbeid i Norge på samme måte som før, på lik linje med andre nasjonaliteter utenfor EU.

Målet var at både Romania og Bulgaria skulle inkluderes i EØS-avtalen før nyttår. Men på grunn av kompliserte forhandlinger, særlig grunnet pengespørsmålet, har det ikke lyktes å få på plass en avtale.

Samtalene starter imidlertid opp igjen nå i januar, og ifølge den rumenske ambassaden vil en avtale kunne være på plass om få måneder om alt går som det skal.

Dette betyr at det heller ikke er mulig for bedrifter fra de nye landene å etablere seg i Norge etter EØS-avtalens regler før avtalen er ferdigforhandlet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken