Gå til sidens hovedinnhold

Venter stor vekst i arbeids-markedet

De største vikarbyråene på Vestlandet forventer en kjempevekst i antall arbeidsplasser i løpet av årets tre første måneder. Mer enn 20 prosent flere arbeidsplasser er forventet i perioden.

2005 var ett meget godt år for vikarbyråene, og lite tyder på at 2006 blir noe dårligere. Ifølge Manpowers arbeidsmarkedsbarometer er det forventet en arbeidsplassvekst på hele 24 prosent. Dette tallet er basert på intervju med mer enn 770 arbeidsgivere.

Ifølge vikarbyrående iBergen.no har vært i kontakt med vil det være behov for utenlands arbeidskraft også her i distriktet.

Bygg og anlegg
- Det er klart at vi må betjene våre kunder med den kompetansen som de forventer av oss, forteller regionsdirektør i Manpower, Kari Aarbakke til iBergen.no. Ifølge Aarbakke er ikke situasjonen prekær ennå, og Manpower har enn så lenge holdt fokus rettet mot Norge og Norden.

Manpower har per i dag 900 medarbeidere og forventer å passere 1000 medarbeidere i Hordaland i løpet av de kommende månedene.

- Vi har merket oss at det innen bygg og anlegg vil bli behov for utenlandsk arbeidskraft, konstaterer Aarbakke.

30 prosent vekst
Hos Manpowers største konkurrent, Adecco, er utenlandsk arbeidskraft for lengst hentet inn. I løpet av fjoråret vokste Adecco med hele 50 prosent, og målene for inneværende år er ikke snaue.

- Vi har store forventninger på tilvekst i 2006, forteller regionsdirektør Reidun Brekke til iBergen.no. Ifølge Brekke har Adecco kontrakter som ligger til grunn for en forventet vekst på 30 prosent.

Adecco har allerede en stor utenlandsbemanning. Nesten 15 prosent av selskapets 1300 medarbeidere kommer fra utlandet, hvorav en stor andel kommer fra Polen. Og flere utlendinger vil det trolig bli.

- Det er attraktivt å jobbe i prosjekter, så her er tilgang på personell relativt god. Innenfor IKT-sektoren og ingeniører derimot er det knapphet på arbeidskraft, her må vi nok utenfor landegrensene for å rekruttere flere, slår Brekke fast.

Ledigheten ned
Antallet helt arbeidsledige har gjennom det siste år falt med 11 prosent, til 7280 ved utgangen av desember i fjor.

- Vi venter en ytterligere nedgang i 2006 og en enda større etterspørsel etter arbeidskraft i år sammenlignet med i fjor, forteller distriktsarbeidssjef i Aetat Hordaland, Ole Sæle til iBergen.no.

Ifølge Sæle vil den positive trenden i arbeidsmarkedet i Hordaland fortsette og kun eventuelle store arbeidsplass-kutt kan dempe den.