Gå til sidens hovedinnhold

Verdens dårligste børs

Ingen steder er det verre enn på Oslo Børs. Les alt om børsdramaet her.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Så langt i år har hovedindeksen falt med hele 22,80 prosent, som er dårligst i verden. Mandag ble børsfallet på hele 6,40 prosent. Det er den nest dårligste dagen på 12 år. I denne perioden er det bare en dag som har vært verre. Det var 8. oktober 1998.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen befinner seg i dag på 378,91 poeng, mens den da lå på 100,88 poeng.

Frykten tok overhånd
Frykten har tatt overhånd og investorene virker sikrere i sin sak om at den amerikanske økonomien er på vei inn i en resesjon. Nå frykter pessimistene at Europa og Asia også kommer til å bli skadelidende. Rykter om giganttap hos flere av de største europeiske bankene skremmer investorene vekk fra markedet.

De store amerikanske meglerhusene Morgan Stanley og Merrill Lynch solgte unna aksjer i bøtter og spann. De to sto bak henholdsvis 37 og rundt 25 prosent av nettosalgene mandag. Danske Bank fulgte etter med 11,5 prosent av nettosalgene.

Selv om det viktige amerikanske aksjemarkedet holder stengt mandag, var omsetningsvolumet på Oslo Børs høyt. Totalt endte omsetningen på 16,1 milliarder kroner og det er usedvanlig høyt med tanke på at Wall Street er opptatt av å minne Martin Luther King jr.

Oljeprisen har også falt markant. I oljemarkedet har råoljekontrakten blitt sendt ned til det laveste nivået på over 1 måned. Frontkontrakten til den amerikanske referanseoljen WTI har siden rekordnoteringen 3. januar falt mer enn ti prosent. Da kostet kontraktene 100,3 dollar fatet.

Ved råvarebørsen i London falt nordsjøkontraktene med levering i mars 1,45 prosent til 87,94 dollar fatet. Sammen med en elendig sektor falt StatoilHydro 7,32 prosent til 135,50 kroner.

- Permanent verditap
REC er blitt rammet av solformørkelse. Mandag raste kursen med nye 21,38 prosent og i løpet av fattige tre uker er verdien blitt mer enn halvert i solenergiselskapet. Markedsverdien ligger nå på 61,8 milliarder kroner og dermed er hele seks selskaper som er mer verdt enn REC. Ved inngangen i året var REC tredje størst med en markedsverdi på 136,4 milliarder kroner.

Det betyr at nesten 75 milliarder kroner er borte fra REC.

Jarl Ulvin, som leder forvaltningen i Odin Fondene, mener at REC har blitt permanent repriset i dagens marked.

- Det vi mener å ha sett nå representerer et permanent verditap. Vi har ment at aksjen har vært overpriset en stund. Selskapet har nå blitt repriset kraftig nedover. Det er lite sannsynlig at man vil se en like optimistisk prising av selskapet igjen, sier Ulvin til NA24.

Det var kun de små kanadiske oljeselskapene Questerre og Transeuro Energy som var svakere enn REC. De aksjene falt henholdsvis 26,2 prosent til 3,10 kroner og 1,630 prosent til 23,53 kroner. Det var Pareto som var de største selgerne i aksjene.

Fikk bank
Storebrand ble sendt ned 11,59 prosent til 40,05 kroner. Rykter om store banktap i Europa rammet også finansaksjene i Norge. I USA har bankaksjene og andre finansaksjer fått juling etter enorme tapsavsetninger. Tap i multimilliardklassen etter spekulasjoner og eksponering mot amerikanske lånetagere med høy usikkerhet har blitt en realitet. Nå frykter markedet at det samme vil ramme europeiske banker. DnB Nor falt 6,23 prosent til 70,70 kroner.

Taper stort
John Fredriksen har som en av de største aksjonærene på Oslo Børs fått lide under børsfallet. Papirformuen er blitt redusert med nærmere 9 milliarder kroner så langt i år, mandag forsvant 2,1 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkke tapt rundt 1,1 milliarder kroner samme dag, og har tapt drøyt 4,8 milliarder kroner siden nyttår.

Stein Erik Hagen må også se formuen smuldre bort i takt med det dramatiske fallet i Orkla. Formuen er blitt redusert med 8,5 milliarder kroner i 2008.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk