GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Verdens dyreste portrett av den østerriske jødinnen Adele Bloch-Bauer ble malt av østerrikeren Gustav Klimt i 1907. I mai i år ble det kjøpt for svimlende 863 millioner norske kroner av museet til kosmetikkbaronen Lauder og kunsthandleren Serge Sabarsky .

NA24 - din næringslivsavis

Nå skal museet, Neue Galerie New York, auksjonere bort to akvareller og et oljemaleri av den østerrikske kunstneren Egon Schiele for å dekke noen av kostnadene til rekordportrettet. Det er ventet at de tre verkene vil bringe inn om lag 300 millioner kroner, ifølge Bloomberg.

På auksjon onsdag
- Det er tre verk av Egon Schiele som blir solgt av Neue Galerie med tillatelse fra vårt styre, for å lette det nylige kjøpet av «Adele Bloch-Bauer I», sier museets visedirektør Scott Gutterman til Bloomberg.

Verkene vil bli solgt sammen med mye annen dyr kunst på auksjonshuset Christie's New Yorks auksjon 8. november.

Verdens dyreste portrett ble beslaglagt av nazistene under andre verdenskrig og hang frem til januar i år på et museum i Wien.

Familien solgte
Bloch-Bauer-familien, som etter en syv år lang rettskamp fikk tilbake blant annet dette bildet, solgte så portrettet til Lauders museum.

Maleriet som, før kjøpet i mai, holdt plassen som verdens dyreste portrett var Pablo Picassos «Gutt med pipe», som i 2004 ble solgt for 104,1 millioner dollar, eller 645 millioner norske kroner.