Gå til sidens hovedinnhold

Verdens første Beatles-sample

Wu-Tang Clan er det første bandet noensinne som får lov til å sample fra The Beatles.

(SIDE2): Når man sampler i musikken tar man ut deler av gamle opptak og bruker det som elementer i nye låter.

Rettigheter
På slutten av 80-tallet, da sampling begynte å bli et fenomen for massene primært gjennom framveksten av hip hop, var tilsynelatende alt lov.

Et av de mest kjente eksemplene er Beastie Boys’ album «Paul’s Boutique» som inneholder sampler fra 105 sanger.

Utover 90-tallet begynte imidlertid rettighetshavere å lære seg at det var penger å hente på at andre brukte deres materiale, og i takt med antall søksmål ble teknikken vanskeligere tilgjengelig.

Barriere
Det er således ikke tilfeldig at Madonna i 2005 var den første som tok i bruk et sample fra ABBA da hun lånte fra «Gimme Gimme Gimme» på singelen «Hung Up». Popdronningen var jo det eneste som både hadde råd og overtalelsesevne.

Nå er nok en barriere sprengt hva sampling angår. Det amerikanske hip hop-kollektivet Wu-Tang Clan er de første som har fått tillatelse til å bruke et sample av The Beatles.

Harrisons sønn
Det er hentet fra George Harrisons «While My Guitar Gently Weeps», og blir å finne på låta «Gently Weeps» på comebackalbumet «8 Diagrams», som har 4. desember som veiledende slippdato.

George Harrisons sønn Dhani skal også bidra på låta, sammen med Red Hot Chili Peppers-gitarist John Frusciante, skriver Spinner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien