(SIDE2): I går feriet vi den internasjonale kvinnedagen, som snart fyller 100 år.

Les også: Det beste ved kvinnen

I den anledning har vi kåret noen av verdens tøffeste, kuleste og mest innflytelsesrike nålevende kvinner innenfor underholdningsbransjen.

Reese Witherspoon
Reese er bare 31 år gammel, men har allerede etablert seg som en av de best betalte skuespillerne i Hollywood. Etter mange år med romantiske komedier kapret hun nemlig rollen som June Carter i «Walk the Line», som hun blant annet fikk en Oscar for i 2005. I tillegg eier hun produksjonsselskapet «Type A Films» og er kjent som en beinhard forretningskvinne.

Reese har to barn med eksmannen Ryen Phillippe, som hun skilte seg fra i 2007. Ryktene skal ha det til at han var sjalu på konas suksess. Siden har hun blitt koblet med kjekkasen Jake Gyllenhaal. Reese er dessuten engasjert i flere organisasjoner, som særlig tar for seg rettighetene til barn og kvinner.

Patti Smith
Smith entret musikkbransjen med albumet «Horses» på midten av 70-tallet, og har siden fått status som en av verdens mest inflytelsesrike artister. En blanding av beat-poesi og garage-rock gjorde at hun regnes av mange som en av punkens viktigste bidragsytere, og er også en av R.E.Ms største inspirasjonskilder. Hun er kanskje mest kjent for sangen «Because the Night» og for å ha brakt fransk diktning til amerikanske tenåringer.

I en alder av 61 år er hun fremdeles like aktiv, og ble nylig innlemmet i «Rock And Roll Hall of Fame». Hun er også kjent for sitt politiske engasjement, og har blant annet turnert for å avsette George W. Bush.

Angelina Jolie
Angelina Jolie har vært i medias søkelys i mange år, etter at hun debuterte på filmlerretet for over 20 år siden. Som skuespiller har hun vunnet Oscar for rollen i «Girl, Interrupted», mottatt tre prestisjetunge Golden Globes og ikke minst spilt heltinnen Lara Croft i to filmer. Likevel er hun kanskje mest kjent for privatlivet sitt.

Etter flere år med eksentriske og bisarre uttalelser og forhold endret hun kurs da hun traff Brad Pitt under innspillingen av «Mr. and Mrs. Smith». De to har adoptert barna Maddox, Pax og Zahara, fått datteren Shiloh og venter nå sitt femte barn sammen. Jolie bruker mye av tiden sin på arbeidet som Goodwill-ambassadør for FN og annet humanitært arbeid.

Susan Sarandon
Til tross for roller i kultfilmer som «The Rocky Horror Picture Show» og «The Hunger» fikk ikke Sarandon sitt store gjennombrudd før i 1988 med filmen «Bull Derham». Etter å ha blitt nominert for en Oscar fem ganger, inkludert for rollen i «Thelma & Louise», fikk hun endelig en statuett i 1996 for «Dead Man Walking».

Ikke minst er hun kjent for sitt politiske engasjement, spesielt mot krigen i Irak, som hun tok tidlig avstand fra. Hun har også ofte uttalt seg om homofiles rettigheter, og reiser sammen med ektemannen Tim Robbins rundt som Goodwill-ambassadør for FN.

Missy Elliot
Som produsent, låtskriver og ikke minst artist er Missy Elliot en av de viktigste figurene i hip hop. Med fem Grammyer og 7,6 millioner solgte album er 36-åringen tidenes mest suksessfulle kvinnelige rapper. Kjent for sine syke musikkvideoer, og hiter som «Get Ur Freak On» og «Work It» har hun også jobbet mye med artister som Ciara, Janet Jackson, Mariah Carey og Destiny's Child.

Missy, hvis egentlige navn er Melissa, støtter også organsisasjoner mot vold i hjemmet. Hun har personlig finansiert stipender til fire mindre priviligerte ungdommer. Universal Pictures jobber dessuten med en film om hennes liv, som produseres av blant andre Robert De Nero.

Emmylou Harris
Med sin vakre stemme og perfekte innspillinger har Emmylou Harris alltid hatt en mer variert fanbase enn mange andre countryartister. Hun eksprementerer med rock og pop, og har vunnet i alt tolv Grammyer. Harris er en etterspurt duettpartner, og har blant annet jobbet med store navn som Ryan Adams, Wllie Nelson og Dolly Parton.Hun bidro blant annet på sountracket til suksessen «Oh Brother Where Art Thou?».

60-åringen er også en kjent aktivist, blant annet for å bringe feminismen inn i musikken og mot landminer. Hun driver sitt eget shelter for hjemløse dyr i Nashville.

Natalie Portman
Superflinke Natalie Portman ble født i Jerusalem, men vokste opp som i New York. Som skoleelev fikk hun bare gode karakterer, og brukte feriene til å spille inn filmer som «Leòn» i 1994. Som 17-åring ble hun innhentet i rollen som Padmè Amidala i Star Wars, og fikk sitt store gjennombrudd.

Likevel valgte smartingen å studere psykologi ved Harvard. Siden har hun spilt i filmer som «Garden State», «V for Vendetta» og «The Closer», og ikke minst seg selv som rapper i en sketsj fra «Saturday Night Live». Portman har vært vegetarianer siden hun var 8 år, og jobbet aktivt for miljøvern siden hun var 12. Hun støtter også mikrolån og forskjellige tiltak mot fattigdom.

Meryl Streep
Meryl Streep regnes som en av vår tids største skuespillere, og ikke uten grunn. Etter å ha begynt på teaterscenen debuterte hun på film i 1977 med «Julia», der hun spilte mot blant andre Vanessa Redgrave. Karrieren tok av med filmer som «The Deer Hunter» og «Kramer vs. Kramer». I alt har Streep mottatt to Oscar-statuetter (nominert til fjorten), seks Golden Globes, fire Grammyer, to Emmyer, to SAGs, en BAFTA og en Cannes-pris. Rekken av filmer er nærmest uendelig.

58-åringen ble rangert som den sjette smarteste personen i Hollywood i 2007, og er kjent for å være jordnær, hyggelig og ytterst profesjonell.

Madonna
Siden debuten i 1982 har Madonna regjert som dronningen av pop, og har solgt mer enn 200 millioner album verden over. Som artist, gitarist, danser, produsent, skuespiller, forfatter og regissør kan man trygt si hun har mange jern i ilden. Sanger som «Like A Virgin», «Material Girl» og «Papa, Don't Preach» har gjort henne legendarisk, som både artist og stilikon.

I 2006 fikk hun et enorm comeback, med «Confessions on the Dance Floor», og har nylig jobbet med superduoen Justin Timberlake og Timbaland. Foruten å være artist er hun feministikon og politisk engasjert. Hun har tidligere uttalt sin støtte til Hillary Clinton. Nylig ble hun gjenstand for mye diskusjon da hun adopterte lille David, sitt tredje barn, fra Malawi.

Oprah Winfrey
Som «verdens mest inflytelsesrike kvinne» kan man trygt si at Oprah Winfrey er suksessfull. 54-åringens talkshow «Oprah» har i løpet av 22 år sendt over 3000 episoder, inkludert noen av de største øyeblikkene i TV-historien. Som selve symbolet på den amerikanske drømmen har Oprah klatret fra en fattig tilværelse i ghettoen i Milwaukee til å nå ha seks store eiendommer, og en formue på over 12 milliarder kroner.

Gjennom programmet sitt har Oprah tatt opp flere kontroversielle temaer, og har fått mye kritikk. Likevel har hun enorme seertall. Hun støtter Barack Obama som presidentkandidat.

Les også: