Gå til sidens hovedinnhold

Verdens mest avanserte mus

En mus er ikke lenger hva det var. Logitech har laget det som kan være verdens mest avanserte mus, og vi har testet den.

I gode gamle dager var en mus et klumpete verktøy med et par-tre knapper for å styre musepekeren på skjermen. Siden den gang har utviklingen gått rivende, både når det gjelder ergonomi, antall knapper, funksjoner og ikke minst teknologi.

I dag ville det være helt utenkelig å kjøpe en mus som benyttet en rullekule for de fleste, og et scrolle-hjul er en selvfølge.

Prøver noe helt nytt
Logitechs nye MX Revolution har to scrollehjul, hvorav det ene går i fire forskjellige retninger. Det ene scrollehjulet fungerer altså som et helt vanlig avansert hjul, mens det andre sitter ved tommelen. Dette er som standard satt opp slik at du enkelt kan skifte mellom programmer på en lignende måte som Alt+Tab-funksjonen.

Som veldig mange andre moderne mus har også MX Revolution byttet ut den optiske sensoren med en lasersensor. Det gjør musa enda mer presis, og fungerer på flere overflater.

Vi har under testingen ikke funnet en eneste overflate som musen ikke fungerer på, men det finnes selvsagt ingen garanti for at den vil virke overalt.

Ikke perfekt ergonomi
Ergonomisk er musa ikke den beste på markedet. Den ligger relativt godt i hånda, og har en veldig godt innskåret plass til tommelen, men føles ikke helt som en naturlig forlenger av hånda. På dette området har Logitech gjort det bedre med flere andre modeller.

På grunn av ergonomien og følsomheten på denne musa, er dette trolig den musa undertegnede har brukt lengst tid på å bli vant til noen sinne.

Avansert hjul
Det som likevel gjør denne musa til noe annet, er det svært avanserte scrolle-hjulet. I motsetning til vanlige scrollehjul som fungerer med ett og ett klikk, har dette hjulet to moduser: Enten kan det klikke, eller det kan gå inn i en såkalt «free spin»-modus.

I «free spin» har ikke hjulet den normale friksjonen, og kan bare gis et lite dytt, slik at det fortsetter å spinne. På den måten kan du veldig effektivt scrolle i svært store dokumenter – eller du kan gi hjulet et lite rykk slik at siden du ser på scroller sakte, men sikkert.

Skrifter automatisk
Den såkalte «Smart Shift»-teknologien til Logitech gjør at den skifter mellom disse to modusene enten ved at du trykker ned hjulet, eller du kan programmere den til å skifte automatisk avhengig av hva slags dokumenter du arbeider med.

Har du for eksempel Excel oppe, vil det være naturlig med «free spin», mens klikking for eksempel vil være å foretrekke i spill eller PhotoShop. Overgangen mellom funksjonen fungerer helt sømløst, og fungerer over all forventning.

Vi var veldig skeptisk til hvordan det ville være å ha en slik modus på musa, men etter å ha brukt det over mange dager, blir man nesten avhengig av det. Det er ikke det at du blir voldsomt mye mer effektiv, men det gjør at ting går litt lettere. Det å kunne scrolle raskt nedover en nettside, fremfor å dytte mange ganger på hjulet, eller å bevege musepekeren over scrollefeltet i nettleseren, er befriende.

Ekstra hjul ved tommelen
Det ekstra scrollehjulet som er plassert ved tommelen fremstår derimot som det er mer i veien enn til hjelp. I utgangspunktet brukes dette til å effektivt skifte mellom åpne programmer, noe som er en hedelig hensikt. Dessverre er det plassert på en slik måte at det er litt vanskelig å finne et godt sted for tommelen å hvile, og det kan fort bli litt irriterende.

Den siste lille nyheten på musa er en egen søkeknapp som ligger over scrollehjulet. Hvis du merker deler av en tekst kan du trykke på dette hjulet, og programvaren til musa starter automatisk et søk på dette i Yahoo, Google eller andre søkemotorer. En kjekk liten funksjon.

Alle standardfunksjoner kan selvsagt også omprogrammeres. For eksempel kan søkeknappen programmeres til å være en standard tastekombinasjon, som for eksempel Ctrl+C, eller bare «delete».

Konklusjon
MX Revolution er et veldig godt forsøk på å utvide funksjonaliteten til en datamus. «Free spin»-løsningen fungerer veldig bra, og vi tror ikke dette er siste gang vi ser dette.

Derimot er det noe med ergonomien til musa som ikke helt fungerer som det skal, og vi håper at dette blir forbedret i kommende utgaver. Det andre scrollehjulet er en god idé, men de må jobbe mer med plasseringen av dette. Det kan kanskje virke som man har latt design gå litt fremfor komfort. Dette er heller ingen utpreget godt spill-mus, til det er den for stor og tung.

Logitech mener dette er verdens mest avanserte mus, og det ser vi ingen grunn til å benekte. Det fører også til at dette ikke er en utpreget billig løsning. De billigste nettbutikkene tar drøyt 700 kroner for musa. Om den er verdt det er vanskelig å si, fordi det kommer an på hvor godt du synes den ligger i hånden.

Vår anbefaling er at du forsøker musa før du kjøper den. Føler du at den ligger godt i hånda, vil du i alle fall ikke bli skuffet over funksjonaliteten.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Reklame

Hev smaken på grillmaten på 1-2-3