Gå til sidens hovedinnhold

For flaut å kjøpe kondomer

Én av fem norske ungdommer dropper å kjøpe prevensjon fordi de syns det er pinlig.

(SIDE2:) 26. september markeres Verdens prevensjonsdag. I den forbindelse er det utført en undersøkelse om ungdom og prevensjon i 26 land.

3238110

Dropper prevensjon
Undersøkelsen viser at norske ungdommer er blant de dårligste til å bruke prevensjon. Og en av grunnene er at de syns det er flaut å kjøpe det.

Én av fem norske ungdommer mener at det er så flaut å kjøpe prevensjon at de heller lar være. Like mange er redde for at foreldre skal oppdage at de har prevensjon eller at de søker etter sex på nett.

Marte Jørs, helsesøster i Bergen kommune, sier til Side2 at ungdom kan skaffe seg prevensjon uten å risikere å møte på foreldre.

- Kondomer er tilgjengelig hos alle helsesøstre i skolen, og man kan fritt forsyne seg på Helststasjon for ungdom. Ellers kan ungdom bestille kondomer på nettet, sier hun.

Mange har hatt ubeskyttet sex
51 prosent av ungdommene sier at de har hatt ubeskyttet sex med en ukjent partner.

Under halvparten, 48 prosent, føler seg godt informert om ulike prevensjonsmidler. Hele 53 prosent er forvirret med tanke på hvilke prevensjonsmidler som finnes.

Ikke planlagt
Ungdom dropper ikke bare prevensjon fordi de er flaue. Det er flere grunner til at de har ubeskyttet sex.

- Vår erfaring er at sex ikke alltid er planlagt og skjer for eksempel i forbindelse med inntak av alkohol. Da er ikke alltid kondomer tilgjengelig, fordi de ikke har det med, sier Jørs.

Noen syns også det er ubehagelig å ta opp temaet med partneren sin.

- Enkelte unge kan vegre seg mot å si at de vil bruke kondom om de er utrygg i forhold til om partneren vil ta det ille opp, sier hun.

Les mer på VerdensPrevensjonsdag.no.

Konkurranse
I forbindelse med Verdens prevensjonsdag har ungdommer kunnet delta i en konkurranse med film, foto, tekst eller andre kreative uttrykksmåter om prevensjon. Vinnerne ble presentert fredag 23. september.

Dennis A. Hagbru og Kjetil Dolva Jensen ved Elvebakken videregående fikk prisen i kategorien gruppe, med filmen «Mugshot - Your Life». Se filmen her.

Julie Andersen fra Laksevåg fikk prisen i kategorien enkeltpersoner for sitt bilde «Sko og kondomer». Bildet viser hva som skjer hvis man dropper å bruke kondom: Man trenger barnesko.

3213281,3219226,3236203

Reklame

NÅ: Stor vinterkampanje med supergode priser

Kommentarer til denne saken