Gå til sidens hovedinnhold

Verdens sterkeste mann

Kanskje har Rupert Murdoch tatt dunderhonning. Han virker ustoppelig.

Kommentar (NA24): I 2008 er det 55 år siden den australske mediemogulen Rupert Murdoch ble medieeier. Den gang da arvet han en liten avis i Adelaide fra sin legendariske far Sir Keith Murdoch. Avisen var «underdog» i byen, ikke så ulikt styrkeforholdet mellom BA og BT i Bergen, men det hindret ikke den ambisiøse aviseieren. I løpet av noen år var situasjonen snudd og de to avisene fusjonert.

Slik startet det, og det burde gitt en indikasjon for skeptikere om hva som ville komme. Murdoch har senere gjentatt bedriften i Sydney, London og New York. Og det synes å ingen ende ta.

Verdens mektigste mediemogul er en av mange betegnelser som brukes om Rupert. Andre er langt fra så flatterende. Som tidligere CNN-eier Ted Turner som sammenlignet Murdoch med Hitler. Det hører jo med til historien at Turner mildt sagt kunne betegnes som bedugget da han gjorde sitt syn om den australske mediemogulen. Mannen fra Melbourne som har flere fiender enn de fleste andre i bransjen.

Det er kanskje ikke så rart etter at han på 1980-tallet satte typografene sine i London på gata og etablerte en trykkerifabrikk på Wapping like ved Canary Wharf. Dette skjedde samtidig med at mediemogulen kjøpte 20th Century Fox og en kjede med tv-stasjoner og holdt på å kjøre sitt verdensomspennende mediekonsern i grøfta økonomisk. En liten bank i USA holdt på å velte hele tuen da den krevde gjelden på noen hundre tusen dollar betalt. Den samlede gjelden var i milliardklassen, og etter påtrykk fra de øvrige kreditorene fikk Murdoch lov til å fortsette.

Mange er redde for Murdoch. Deriblant Bancroft-familien som har kontrollen over Dow Jones, som Rupert nå vil kjøpe for like under 30 milliarder kroner. Og kanskje burde de være nettopp det. Maggie Thatcher elsket Murdoch for hans konservative politiske holdning. Da hennes etterfølger John Major vant det engelske valget i 1992 var det mange som tilla Murdoch seieren etter at hans avis, The Sun, som er Englands største dagsavis, gjorde det klart hvor lite interessant Labour var. Thatcher selv skal ha sagt til en gjest ved en anledning, da Murdoch var på vei ut av kontoret hennes, at dette er Rupert Murdoch som eier Sky News, den eneste kanalen i England som er objektiv journalistisk.

Makten til Rupert Murdoch strekker seg verden rundt. I Kina kastet han BBC World av satellittsystemet Star fordi kanalen var kritisk mot de kinesiske styresmaktene. I Australia har han bygget opp og styrtet regjeringer. Ryktene skal sågar ha det til at George W. Bush skal ha ringt Murdoch før han gikk til krig mot Irak for å få avklart hvordan hans medier ville dekke krigen.

Verdens største avisutgiver var en tittel News Corporation nøt inntil gratisavisene begynte å ta over markedet. Med over 100 aviser verden rundt, som gjerne syndikerer innholdet, vil Murdochs røst bli hørt - dersom han skulle ønske det. Og med enkelte av avisene sine er Rupert beryktet for å ta kontroll. Redaktørene i The Sun og News of the World har mang en gang fortalt om hvordan Murdoch kunne ringe midt på natten for å fortelle dem hva han mente om avisene de hadde laget.

Det betyr likevel ikke at Bancroft-familien trenger å bekymre seg så altfor mye. Det er først og fremst løssalgsavisene til News Corporation i London, Sydney og New York som får telefoner fra sin eier. Kvalitetsavisene The Times, Sunday Times og The Australian har vært skjermet fra sin hands-on sjef. Da Murdoch kjøpte the Times Newspapers var det en av kjøpsbetingelsene. Selv om han heller ikke her har klart å holde hendene helt av fatet. Som da han bestemte seg for å kjøpe de falske Hitler-dagbøkene til the Sunday Times på 1980-tallet.

Mye makt på ett sted er verdt å bli bekymret for. Når Rupert Murdoch får kjøpe Dow Jones har han fått en aldri så liten juvel i samlingen sin. Han kommer garantert til å stramme inn kostnadene og si opp ansatte, men det er tvilsomt at han vil legge ned noe som helst. Det er ikke Murdochs måte. Han slår heller sammen eksisterende titler.

Uansett er en ting sikkert: Får Murdoch kjøpe Dow Jones vil selskapets fremtid være atskillig tryggere enn det er i dag.

Reklame

Nå stiger strømprisen igjen - slik kutter du regningen