Gå til sidens hovedinnhold

Astronautenes rareste ritualer

Romfart

Champagnefrokost, offentlig urinering og frisørtime. Det er ikke bare bare å bli skutt ut i verdensrommet.

Kjetil Rekdal brukte de samme leggskinnene i åtte da han var fotballproff, Pepe Reina spiser alltid to brødskiver med skinke og ost, samt drikker et glass vin før kamp og den meksikanske bokseren Juan Manuel Marquez drakk sin egen urin i en periode fordi han trodde at det hadde helsefremmede fordeler og hjalp han restituere seg raskere.

Overtro er så mangt, og som påpekt over, spesielt utbredt i sportsmiljøer.

Men det er ikke bare idrettsutøvere som legger utfallet av fremtiden og gode sportslige resultater i forskjellige overtroiske ritualer.

Ifølge Wired er nemlig ritualer og overtro like utbredt hos NASA og i russisk/sovjetisk romfart som øl på en russefeiring.

Blant annet er det vanlig at alle i kontrollrommet hos NASAs Jet Propulsion Laboratory i California knasker peanøtter ved utskyting og landing av satelitter og sonder. Dette rituale stammer tilbake til 1960-tallet og Ranger-programmet, der NASA forsøkte å sende opp sonder for å ta nærbilde av måneoverflaten. De første seks sondene mislyktes enten ved utskytning eller på vei opp i verdensrommet. Under utskyting av sonde nummer syv hadde noen tatt med seg peanøtter i kontrollrommet. Utskytningen og oppdraget var en suksess, og vips hadde gutta i kontrollrommet en ny tradisjon.

Men det er ikke bare peanøtter som må tygges. Her er noen andre merkelige ritualer som utføres før astronauter blir skutt opp i rommet.

NASA-tradisjoner:

 • På utskytingsdagen spiser de aller fleste NASA astronautene et måltid som består av eggerøre og biff. Dette gjøre til ære for astronauten Alan Shepard. Shepard var den første amerikanske astronauten i verdensrommet og sendt opp med raketten Mercury Freedom 7 i 1961.
 • Før utskyting må kommandøren på ferden spille kort med mekanikerne til han eller hun taper en hånd. Kortspillet må visstnok være Black Jack eller femkorts-poker. Hvor tradisjonen stammer fra er det ingen som vet.
 • Da NASA benyttet seg av fartøyet Space Shuttle Orbiter i tidsperioden 1981 til 2011, var det vanlig at sjefen for prosjektet ville by ingeniørene på donuts og bagels etter at fartøyet var suksessfullt fraktet fra Orbital Processing Facility til Vehicle Assembly Building, hvor romfartøyet ble ferdigstilt. Tradisjonen skal komme av bakevarenes runde form, samme som fartøyets hjul.

 • Helt siden Gemini VI-romferden i 1965 er det kontrollrommet som har bestemt musikken astronautene skal våkne til da når er i verdensrommet. Mye brukt er visstnok Dean Martins "Going Back to Houston".
 • Etter en vellykket utskyting ved Kennedy romsenteret spiser alle operatørene i kontrollrommet et større måltid bestående av en bønnegryte og maisbrød. Tradisjonen ble startet av NASAs tidligere Test Director Chief Norm Carlson som hadde med seg sin egen bønnegryte til kollegaene etter den første rakettutskytningen. Oppskriften finner du her.
 • En av de mest kjente operatørene i NASAs kontrollrom, Gene Kranz, fikk kona til å sy en ny vest før en ny romekspedisjon. Denne detaljen er blant annet med i filmklassikeren "Apollo 13" fra 1995. I filmen er det Ed Harris som portretterer Kranz, da med hvit vest. Den vesten er nå å finne på Smithsonian National Air and Space Museum i Washington.
 • Etter en vellykket utskytning ved Kennedy romsenter i Orlando, er det tradisjon å klippe slipset til launch directors, test director og ingeniører som overværer sin første utskytning.

Russiske/Sovjetiske tradisjoner:

 • Før russiske astronauter får lov til å forlate Star City treningskomplekset, hvor sovjetiske/russiske astronauter trener, må de alle besøke minnesmerket til ære for den første mannen i verdensrommet, Jurij Gagarin, og fire andre kjente astronauter. De kommende astronautene besøker også Gargarins kontor, skriver seg inn i gjesteboken og skal visstnok spørre Gargarins spøkelse om love til å fly.
 • Da toget som frakter den russiske Soyuz-raketten nærmer seg rakettoppskytningsbasen Bajkonur kosmodrom, legger folk mynter på togsporene for få dem kjørt over. Myntene er trodd å bli lykkeamuletter.
 • Russiske astronauter har ikke lov til å overvære klargjøringen av raketten på utskytningsrampen - det skal bety ulykke. I stedet må de få seg en hårklipp samme dag.

 • Dagen før utskyting må astronautene få med seg en obligatorisk visning av den russiske filmklassikeren "White Sun of the Desert".

 • På utskytningsdagen har astronautene champagnefrokost og må signere hotelldøra.
 • På hotellet kommer også en russisk-ortodoks prest og velsigner mannskapet. Tradisjonen ble skapt av kosmonauten Aleksandr Viktorenko som krevde å bli velsignet før en oppskyting i 1994.
 • Før ombordstigning til raketten urinerer astronautene på høyre bakhjul til bussen som kjører dem ut til utskytingsrampen. Tradisjonen skal være startet av Gargarin. Kvinnelige astronauter er unnskyldt tradisjonen, men mange har med små beholder med urin som de heller ut i solidaritet.

(Kilder: Wired, Wikipedia, NASA)

Likte du denne artikkelen? Les også:

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken